PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Betűtípus Útmutatót adott ki a BSA a visszaélések visszaszorítására
2008.07.08. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

Szemléletváltásra van szükség a betűtípus szoftverek kezelésénél

Nemzetközi legjobb gyakorlat útmutatót adott ki a Business Software Alliance (BSA) a betűtípusok, mint eszközök kezeléséről. Az Útmutató információt kíván nyújtani a vállalkozások részére ahhoz, hogy a különböző betűformák használata milyen licencek vásárlását igényli. Számos vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy a betűtípus tervek és a betűtípus szoftverek szellemi tulajdonnak minősülnek, amit az is jelez, hogy a jogtalan szoftverhasználat miatt több cég volt nemrég kénytelen nagy összegű kártérítést fizetni. Az Útmutató célja az, hogy megváltoztassa a betűtípusok felfogásával és kezelésével kapcsolatos szemléletet.

 

A BSA Betűtípus Útmutatója a www.bsa.org webhelyen található. Részletes áttekintést ad a tipográfiáról, annak történetétől (a barlangrajzoktól a nyomtatott sajtóig) a márkaidentitásra gyakorolt hatásáig, valamint hasznos tanácsokat ad a betűtípusok kezelésére vonatkozóan. Az Útmutató kifejti, hogy a felhasználóknak számos betűtípus esetében megfelelő licencet kell beszerezniük, ugyanúgy, mint a legtöbb szoftver esetében. A licenc nélküli betűtípusok használatával a vállalkozások megsértik a szerzői jogot, függetlenül attól, hogy szándékosan vagy nem szándékosan teszik azt. A licenc nélküli használat komoly büntetésekkel járhat, a társaság jogsértő termékskálájának esetleges visszavonását, a társaság márkájának a sérülését eredményezheti, a bírósági úton történő rendezés pedig magas költségeket jelenthet.

A BSA azt is bejelentette, hogy nemrég kutatást tartott a holland Aristo Uitgeverij kiadóvállalat telephelyein és a kutatás során jogsértő módon használt szoftverekre bukkantak. A kutatás során a társaság számítógépein több, mint 5 000 betűtípust találtak 35 000 angol fontot meghaladó értékben, azonban a társaság mindössze egy licencet tudott felmutatni egy betűtípus könyvtárra. Az ezt követő eljárás eredményeként a holland cég társaság ma már a betűtípus könyvtárának a legalizálásán dolgozik. A BSA a megegyezés során figyelembe vette a jelenlegi tulajdonosoknak a helyzet rendezésére és megoldására vonatkozó készségét, valamint azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a társaság egyes illegális betűtípusokat tudtán kívül örökölt. Az Aristo Uitgeverij-t ezzel együtt kártérítés fizetésére és a jogi költségek megtérítésére fogják kötelezni.

Annak érdekében, hogy a társaságok könnyebben elkerüljék az ilyen helyzeteket, valamint kövessék etikai viselkedési szabályzatukat, a BSA a betűtípusokra specializálódott tagjaival szorosan együttműködve, mint például a Monotype Imaging és az Adobe, irányelveket dolgozott ki a legjobb gyakorlatra vonatkozóan és ezt kilenc nyelven teszi elérhetővé. Mivel a betűformák nagy jelentőségűek egy társaság márkája és identitása szempontjából, minden vállalkozásnak mérlegelnie kellene, hogyan szerzi be és kezeli a betűtípusait.

Julian Swan, a BSA regionális megfelelőségi marketing igazgatója ennek kapcsán elmondta: "Tapasztalataink szerint a társaságok általában nem szándékosan járnak el jogtalanul, amikor betűtípusaikra nem szerzik be a szükséges licenceket. Számos vállalkozás egyszerűen nem ismeri a jogszabályokat, vagy nem megfelelően kezeli a betűtípusait. Azonban ennek következményei vannak. Bármilyen más szoftverhez hasonlóan amennyiben nem fizetnek a betűtípusokért, ezzel a szellemi tulajdon birtokosait jogos bevételeitől fosztják meg. A jogsértés ezen kívül aláássa az új médiaipart, amelyben a betűformák fejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszik."

Vállalkozásuk jellegénél fogva a kiadóvállalatoknak különösen elővigyázatosnak kell lenniük a betűtípusok licencei vonatkozásában. A Campden Publishing kiadó állítása szerint 2006-ban mindössze egyetlen betűtípust használt, az audit azonban kiderítette, hogy a társaság 11.000 különböző betűtípussal rendelkezett mintegy 80.000 font értékben. Bár a Campden az ellenőrzést követően azt állította, hogy minden szoftverre rendelkeznek licenccel, a vizsgálat azonban kiderítette, hogy haladéktalanul licenceket kell vásárolniuk, ami azt jelentette, hogy a társaság abban az évben nem tudott osztalékot fizetni.

A betűtípusok használatát engedélyező licencek meghatározzák, hogy egy betűtípus hány asztali számítógépre illetve egyéb eszközre telepíthető. Ez a modell biztosítja, hogy a tervezők igazságos díjazást kapjanak a szakértelmükért és az idejükért. Végső soron, amennyiben a társaságok nem fektetnek be a betűtípusokba, a kreatív szektor egészének a fejlődése megtorpanhat.

Az üzletmenet szempontjából is kritikus tényezők jelentkeznek a betűtípus könyvtárak kezelésében is. Az ismeretlen vagy nem engedélyezett betűtípusok által okozott vírusok például komolyan befolyásolhatják az elvégzett munka minőségét, amennyiben nem engedik a dokumentum megnyitását, illetve a szövegek megbízható megjelenítését. Az engedély nélküli betűformák miatt a fájlok sérülhetnek is, ami akár a munka folytatását is megakadályozhatja.

A Betűtípus Útmutató bevezetését megelőzően nemrégiben a Microsoft volt a házigazdája egy, a Betűtípus Tervezői Jogok Szövetsége által szervezett tipográfiai eseménynek, melynek központi témája a betűtípusok védelme volt. Az eseményen többek között megvitatták a betűtípusok IP védelmét, a betűtípus beágyazás helyzetét, a betűtípus végfelhasználóira vonatkozó licencmegállapodást (EULA), valamint az új betűtípushoz kapcsolódó technológiákat. A Betűtípus Tervezői Jogok Szövetsége betűtípus tervezőket, típuskészítő műhelyeket és más olyan személyeket tömörít, akik meg kívánják védeni szellemi tulajdonukat és megélhetésüket. Ez pedig elsősorban attól függ, hogy minél többen ismerjék fel: a betűtípusok jogszerű használatához is szükség van a megfelelő licencek megvásárlására.

Ha többet akar megtudni a betűtípusokról, hogyan kell a betűkönyvtárakat kezelni, és hogyan érdemes betűtípust választani, keresse fel az alábbi honlapok valamelyikét:

http://www.adobe.com/type http://www.apple.com/downloads/macosx/imaging_3d/fontpilot.html http://www.bsa.org http://fonts.com http://www.fontwise.com http://www.itcfonts.com http://www.linotype.com http://www.microsoft.com/typography http://www.microsoft.com/typography/FontValidator.mspx http://www.monotypeimaging.com

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Corel, CNC, Microsoft, Mindjet, Monotype Imaging, Quark, Quest Software, Siemens PLM, SolidWorks, Symantec, Tekla, The Mathworks

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004