PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A gyerekvállalás nem jelenthet felmondást
2016.01.18. HR szolgáltatások/Rehabjob forrás: PeppeR PR
Az idei évben a RehabJob a megváltozott munkaképességűek integrálásával nyert tudását kiterjeszti más, a munkaerőpiacon nehéz helyzetben lévő csoportokra is. A cég elsőként arra dolgozott ki programot, hogyan lehet a szülési szabadságról, gyermekgondozásról visszatérő szülőket eredményesen visszafogadni, és azt biztosítani, hogy munkahelyi és családi létük harmóniába kerüljön egymással. A RehabJob vezetői szerint az időben történő tervezés és felkészülés, a családbarát szemlélet és gyakorlat kialakítása biztosíthatja a munka és a magánélet valós egyensúlyát.
  Számos objektív lehetőség gátolja azt, hogy a több évi kihagyás után a munkahelyre visszatérő szülő a munkahelyi közösség eredményes tagja legyen. Az egyik napról a másikra bekövetkező környezet- és feladatváltás, az időközben akár gyökeresen megváltozott körülmények, a több fronton történő helytállás nyomasztónak érzett kötelessége komor akadályként tornyosul az újból munkába álló szülő előtt. A lehetséges megoldásokat azért érdemes mérlegelni, mert legtöbbször mindkét szülő jövedelmére szükség van a család fenntartásához.

„Elsősorban a folyamatos és nyílt kommunikációban látjuk a probléma megelőzésének és feloldásának a kulcsát” – mondja Markos Ádám, a hátrányos helyzetű munkavállalók integrálásával foglalkozó RehabJob szakmai vezetője. „Egyik fél se áruljon zsákbamacskát. A „kismamáknak” és a „kispapáknak” biztos körülményekre, világos válaszokra van szüksége. Sokan nincsenek avval tisztában, milyen jogi védelem jár nekik, vagy milyen lehetőségek közül választhatnak, amikor családot terveznek Így a megfelelő ismeretek nélkül mind a cég, mind a munkavállaló számos lehetőségtől esik el. Ha viszont idejekorán tudják a szülők, milyen védelem és milyen alternatívák állnak előttük, mire számíthatnak a munkáltatójuktól, illetve nekik maguknak milyen feladataik vannak, ez akár a gyerekvállalási kedvet is növelheti” – mondta Markos Ádám.

„A megoldás egyik kulcsa a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítése. Azért érdemes egy cégnek erre időt és energiát szánnia, és ebbe a kisgyerekes szülőket is bevennie, mert tapasztalatunk szerint a visszatérő munkavállalók kifejezetten szeretnének helytállni” – vélekedett Dobár Attila, a RehabJob ügyvezető igazgatója. „Megváltozott munkaképességű társaikhoz hasonlóan magas a cég a iránti elkötelezettségük, bizonyítani akarnak, és a megfelelő körülmények és a kellő rugalmasság megléte esetén akár hosszútávon is lojálisak maradnak a céghez. A sikeres cégek egyébként a gyerekvállalás idején sem szakítják meg a kapcsolatot az otthon lévő munkatársakkal, és továbbra is a csapat részének tekintik őket. Arra is akad példa, hogy egy cég a távollét idején a képzést, a nyelvtanulást külön is támogatja. Azt viszont minden sikertörténet esetében látjuk, hogy a felek kölcsönösen nyílt kommunikációval és rugalmassággal kezelik a helyzetet, és kellő időt szánnak az optimális megoldás megtalálására.” – mondta Dobár Attila.

Hogyan növelhető a lojalitás?

A családbarát szemlélet és gyakorlat 5 pontja háttéranyag a RehabJob 2016. január 18-i sajtközleményhez

Az alábbi összeállítás a RehabJob eddigi munkái során tapasztalt legjobb gyakorlatokat gyűjti egybe.

Időbeosztás támogatása

o Részmunkaidő

o Rugalmas munkaidő – de. vagy du. munkavégzés rugalmassága, előre egyeztetve, változtatható módon

o Ha van rá mód, munkahelyi óvoda vagy térítés biztosítása (ez már nagyon magas szintet jelent)

Szakmai szempontok figyelembe vétele

o Korábbi feladat utolérése a meglévő kollégával

o Esetleg új feladatkör elsajátítása a visszatérési időszakban

o Fontos a nyílt kommunikáció – hol van szükség a munkaerőre és mit csinálna szívesen a visszatérést követően

o Segítség képzésben, nyelvtanulásban (szinten tartásban) már az otthonlét alatt is

Belső kommunikáció biztosítása

o A közvetlen kollégák megértése és rugalmassága is kell, erre vezetői szintről is rá kell erősíteni. Ellenkező esetben már a terhesség alatt is lehet konfliktus a helyettesítés kapcsán

o Mindenki világosan lássa a lehetőségeket, legyen tisztában avval, mi az ő saját helyzete

Tanácsadás

o Nagy könnyebbséget jelent, ha TB és adózási kérdésekben egy hozzáértő kolléga segíteni tud

o Visszatéréskor segítség kell az ügyintézéshez

Folyamatos kapcsolat fenntartása

o Rendezvényekre elhívni az otthon lévő munkatársat

o Időről időre beszélgetni

o Érzékeltetni kell a távol lévő munkatárssal, hogy a cég számára értéket jelent

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004