PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Eddig Világszerte 125 millió Zebra betegazonosító csuklópántot értékesítettek
2010.06.14. számítástechnika/Zebra Technologies forrás: PeppeR

A pontatlan betegazonosítás okozza az orvosi műhibák jelentős részét

A Zebra Technologies Corporation (NASDAQ: ZBRA), a világ vezető címke- és vonalkódnyomtató gyártója és automatikus azonosító megoldások szolgáltatója, a mai napon nyilvánosságra hozta, hogy eddig világszerte több mint 125 millió darabot forgalmazott a betegek azonosítását szolgáló Z-band csuklópántjából. Ennek használatával megelőzhető az orvosi műhibákból adódó halálesetek jelentős része.

 

Az Institute of Medicine (IOM) adatai alapján csak az Egyesült Államok kórházaiban évente több mint százezren halnak meg az orvosi kezelés során fellépő műhibák miatt. A jelentés szerint az orvosi műhibák jelentik az USA-ban a nyolcadik vezető halálokot – arányuk magasabb az autóbalesetek, és az emlőrák okozta halálozásénál. Ennek csökkentése érdekében számos szervezet, mint például a The Joint Commission (Egyesített Bizottság) folyamatosan küzd azért, hogy javítsa az általános orvosi ellátást: rendszeresen értékelik az egészségügyi intézményeket és különféle kockázatcsökkentő megoldások, tevékenységek bevezetésére ösztönzik őket.

"A Zebra 1995 óta elkötelezett a betegek iránt, és világszerte törekszik az egészségügyi ellátás javítására, ezért fejlesztette ki az iparágban vezető termo technológiát, amely lehetőséget nyújt arra, hogy nyomon lehessen követni a betegeket és az orvosi kezelésükre vonatkozó információkat, és ezáltal csökkenteni lehessen a hibák számát" - nyilatkozta Anders Gustafsson, a Zebra Technologies vezérigazgatója. "A Zebra által eladott 125 millió csuklópánt több mint a felét az elmúlt másfél évben értékesítették. Ez a növekedés egyértelműen a betegágy melletti, vonalkódon alapuló gyógyszerezés egyre terjedő gyakorlatából adódik, amely a beteg azonosító csuklópántján lévő vonalkód leolvasását, majd a gyógyszer vonalkódjának ellenőrzését teszi szükségessé a páciensnek történő beadás előtt."

A betegek biztonságos ellátását segíti a vonalkódos pánt, amellyel az egészségügyi szakemberek ellenőrizhetik, hogy a páciens valóban a megfelelő orvosi kezelésben részesül-e. Az egészségügyi szektor újabb és újabb igényeinek kielégítése érdekében a Zebra folyamatosan továbbfejleszti az általa gyártott Z-Band csuklópántokat és direkt-termo nyomtatóit. Ennek során szem előtt tartja a betegek öt legfontosabb jogának az érvényesíthetőségét, vagyis hogy a megfelelő beteg, a megfelelő gyógyszert, az előírt időben, a neki előírt dózisban és a helyes alkalmazási módban kapja meg. A mátrix- és lézerprinterekkel előállított megoldásokkal ellentétben a Zebra termo nyomtatóival minden csuklópánt- és címkeméretben éles és jól olvasható vonalkódot tudnak előállítani. Ezáltal a páciensekre vonatkozó egészségügyi információkat (név, vércsoport, allergiák, kezelőorvos, stb.) tároló vonalkódot a beteg egyértelmű azonosítása érdekében, bármely kezelés helyszínén, gyorsan és megbízhatóan le tudják olvasni.

"Ami Magyarországot illeti, bár a betegek azonosításával kapcsolatos problémák nálunk is számtalanszor előfordulnak, a megoldással kapcsolatban még messze "nem vagyunk Amerika". A Zebra Magyarországon már elindított egy kísérleti rendszert a betegazonosítással kapcsolatos gondok orvoslására, ez jelenleg a teszt fázisban tart." – mondta Halász Árpád, a Zebra Technologies regionális értékesítési vezetője. "Az azonosítás alapját egy egyszerű vonalkód szkenner és a betegek adatait tartalmazó csuklópántok jelentik, amelyek alapján a beteg személyét, adatait, a gyógyításához szükséges információkat pillanatok alatt egyértelműen meg lehet határozni. Nem kerülhet sor tehát tévedésből másnak adott vagy rossz dózisban felírt gyógyszerre, szükségtelenül elvégzett vizsgálatra vagy éppen az adatok több alkalommal, feleslegesen, kézzel történő rögzítésére. Ráadásul az a folyamat, ami korábban rendre hosszú perceket vitt el, a csuklópántok bevezetése révén 1-2 másodpercre csökken, ezzel pedig idő kerül a rendszerbe, több idő és figyelem jut a tényleges gyógyításra, a betegápolásra. A vonalkódazonosítás széles körű bevezetése egy szemlélet gyökeres megváltozását jelentené: az egészségügyet jellemző állandó azonnali forráskeresés helyett egy hosszútávra építkező, de már rövid távon is költséghatékony rendszer jönne létre."

Ma, a legtöbb kórházban használatos azonosító pánt olyan anyagból készül, amely hamar bepiszkolódik és tönkremegy a különböző folyadékok és kézfertőtlenítők hatására. A Zebra egyedülálló Z-band csuklópántjai ellenállóak az alkohollal, a vízzel, a habzó anyagokkal, a szappanokkal és a vérrel szemben is. Továbbá egy olyan, szabadalmaztatott antimikrobás anyaggal is bevonják őket, amely megakadályozza, hogy a pántra kerüljenek a legfőbb kórházi fertőzéseket előidéző baktériumok, mint a II, III és IV típusú MRSA, a S. aureus, P. aeruginosa, vagy az E. coli. A Zebra csuklópántokat MRI-re is hitelesítették, azaz így nincsenek káros hatással a betegekre az MRI vizsgálat alatt sem.

A Zebra Technologies társaságról

A Zebra Technologies Corporation (NASDAQ: ZBRA) innovatív és megbízható on-demand nyomtatási megoldásai a világ 100 országában támogatják a vállalatokat üzletmenetük fejlesztése és a biztonság növelése terén. A Fortune 500 lista vállalatainak több mint 90 százaléka használ Zebra márkájú nyomtatókat. A Zebra vonalkódokat, intelligens címkéket, nyugtákat és kártyákat előállító hőnyomtatói számos alkalmazással együttműködve hozzájárulnak a biztonságos működéshez, növelik a hatékonyságot, emelik a minőséget, csökkentik a költségeket és javítják az ügyfélkiszolgálás színvonalát. A vállalat eddig több mint 5 millió nyomtatót – köztük RFID és vezeték nélküli mobil megoldásokat – értékesített, emellett ZebraDesigner™ címkeformázó szoftverek, ZebraLink™ csatlakozási megoldások, eredeti Zebra™ kellékanyagok, valamint ZebraCare™ szolgáltatások és támogatási konstrukciók forgalmazásával is foglalkozik. A Zebra vonalkód-, kártya- és RFID-termékeiről a www.zebra.com webhely szolgál bővebb tájékoztatással.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004