PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Októbertől lekérdezhetőek a BISZ pozitív adóslista adatai
2010.06.11. pénzügyek/BISZ Zrt. forrás: PeppeR

A kormányzati intézkedések mellett az önkéntes rendszer is segíti a hitelezői bizalom helyreállítását

Idén októbertől indulhat az adatszolgáltatás a BISZ Zrt. a pozitív adóslista nyilvántartás rendszerében. A Credit Reference szolgáltatás révén Magyarország első, önkéntes csatlakozáson és hozzájáruláson alapuló pozitív adóslista rendszere jön létre. Erre építve előnyben részesülnek azok a hitelkérelmezők, akik korábbi tartozásaikat rendben törlesztették, továbbá azok, akik bár korábban nem voltak képesek szerződés szerint törleszteni, de azóta újból fizetésképesek lettek. Mindez pedig a pénzügyi és hitelpiac stabilizálódását segíti majd. A pénzintézetek csatlakozását követően jelenleg a rendszer adatokkal való feltöltése zajlik.

 

Jó ütemben zajlik a BISZ Zrt. Credit Reference pozitív adóslistájának adatokkal való feltöltése. A pozitív adóslista léte az ügyfelek számára megkönnyíti és felgyorsítja a hitelbírálat folyamatát, a bankok pedig az átlagosnál kedvezőbb kondíciókat tudnak kínálni a korábbi hiteleiket pontosan törlesztő ügyfeleknek. A hitelezői bizalom helyreállítása révén az egész ország az új rendszer nyertese lehet.

"Eddig mintegy 160 bank és takarékszövetkezet csatlakozott a rendszerhez, vagyis a hazai lakossági hitelpiac 70%-a már szerződött ügyfelünk. Ennek tükrében már a konkrét indulást tervezzük, hiszen számos helyen a világban már 50% körüli részesedéssel is indítottak rendszert." – mondta Dr. Nagy Róbert, a BISZ Zrt. elnök vezérigazgatója. "A rendszer éles üzeme április 1-e óta tart, jelenleg a pénzintézetek részéről az adatok feltöltése zajlik és amikor ez már elérte a kritikus tömeget, indulhat a lekérdezés. A már csatlakozott bankok folyamatosan értesítik ügyfeleiket az új rendszerhez történő csatlakozás lehetőségéről és kérik hozzájárulásukat. A hibátlan működés érdekében pedig javában zajlik a technikai rendszerek egyeztetése, finomhangolása is. Októbertől kezdve tehát egy újabb fontos eszköz támogatja majd a felelős hitelezői magatartást." – mondta Dr. Nagy Róbert.

A hitelezői bizalom helyreállítása, ezen belül pedig a pozitív adóslista kérdésköre Európa számos országában napirenden van. A legtöbb Európai Uniós ország esetében már évek óta működik ilyen rendszer, és bevezetésük rendre hozzájárult a fizetésképtelenség megelőzéséhez, a hitelezői bizalom erősítéséhez. Belgiumban például 2003 óta létezik – a magyarországi önkéntes rendszerrel szemben - kötelező alapon működő pozitív adóslista. Ez azt jelenti, hogy minden hitelt nyújtó pénzintézet minden hitelezési akciójáról kötelező jelleggel ad információt, mindez pedig egy adatbázisba kerül. Az adatbázishoz való hozzáférést, az adatok egybekapcsolását és az adatok megőrzési idejét rendkívül szigorú törvényi előírások szabályozzák. A rendszer bevezetését követően a törlesztéssel elmaradó ügyfelek száma 400 ezerről 340 ezerre csökkent, és miközben 52 %-ről 57 %-ra nőtt a hitellel rendelkező felnőtt lakosság aránya, addig a nem törlesztők aránya 4,3 -ról 4,1 %-ra csökkent.

"Belgium példája csak egy a 24 közül. Az Európai Unió tagországai közül ugyanis kizárólag Magyarországon, Finnországban és Franciaországban nem működik ilyen rendszer." – mondta Dr. Nagy Róbert. "Franciaországban azonban már nem kell sokáig várni. A Nemzetgyűlés már elfogadta a pozitív adóslista bevezetéséről szóló törvénytervezetet, és ebben a hónapban már a Szenátus elé kerül a javaslat. Elfogadását, illetve Magyarországon pedig a Credit Reference rendszer elindítását követően elmondható, hogy egy kivétellel az unió minden országa kialakított egy, a hitelezési rendszer biztonságát segítő rendszert."

A felelős hitelezés kérdése egyébként az uniós döntéshozók asztalán is szerepel. Az eddigi szakmai anyagok megállapították, hogy megbomlott a bizalom a szereplők között és háttérbe szorultak a fogyasztóvédelem szempontjai. A hosszútávú stabilitás érdekében mind a hitelt nyújtó, mind pedig a hitelt felvevők részéről elengedhetetlennek tartják a felelős hitelezői magatartás erősítését. Várhatóan ez év végéig születik meg az az állásfoglalás, amely egységesen rögzíti a felelős hitelezés szempontjait, ezek között pedig kiemelt helyen szerepel majd a hiteltörténethez való hozzáférés szabályozása és ösztönzése is.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004