PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A BSA jogi lépéseinek eredményeként az illegális szoftverhasználat az európai vállalatok számára több, mint 16 millió dollárba került
2010.04.15. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A hatóságokkal folytatott együttműködés eredményeket hozott Magyarországon

Tavaly a Business Software Alliance (BSA) Európában közel 4000 bejelentést kapott az illegális szoftvereket használó társaságokról, 2256 esetben pedig jogi eljárást kezdeményezett. A BSA jogi lépéseinek eredményeként az illegális szoftverek használata 2009-ben az európai vállalkozások számára több, mint 16 millió dollárba került.

 

Magyarországon a BSA tavaly tovább folytatta az illegális szoftverhasználatra vonatkozó bejelentések gyűjtését, illetve a rendőrség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség számára az információ nyújtását. A telefonos és az e-mailes forró drót szolgáltatáson keresztül 152 alkalommal érkezett bejelentés a BSA felé, míg a BSA maga 121 esetben kezdeményezett jogi eljárást a szoftvergyártók szerzői jogait megsértő vállalkozások ellen. Egyezség 15 esetben született, melyek eredményeként a vállalkozások illegális szoftverhasználat miatt kifizetett összes költsége elérte az 1 133 000 dollárt.

A statisztikák az illegális szoftver elleni harc növekvő hatékonyságáról tanúskodnak, ami nagymértékben a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a különböző hatóságok, illetve a BSA közötti együttműködésnek tulajdonítható. A szoftverrel összefüggő területen a technológia, a gyakorlat és a licencekkel kapcsolatos szabályozás rendre változik. Annak érdekében, hogy a hatóságok tagjai hatékonyan tudjanak fellépni a hamisítás ellen, lényeges, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezzenek. A BSA e hatóságok számára szakmai támogatást nyújt, melyek közül a legutóbbi a Vám- és Pénzügyőrség tagjai számára nemrégiben szervezett képzés volt. Az ilyen képzések sikere azt bizonyítja, hogy a BSA, a tagvállalatok, valamint a hatóságok érdeke az, hogy az illegális szoftverhasználat csökkenjen, és a társaságok legális megoldásokat válasszanak új szoftverek beszerzésekor.

"Az év során a BSA növelte a jogi erőfeszítéseit, és nagyobb számban ért el egyezségeket, mint 2008-ban," mondta Sarah Coombes, a BSA-nak az EMEA területen a jogi ügyekért felelős főigazgatója. "Ezek az eredmények erőteljes üzenetet közvetítenek. A jelenlegi kritikus pénzügyi helyzetben a társaságoknak biztosítaniuk kell azt, hogy az általuk használt szoftver rendelkezzen a megfelelő licenccel. Egyébként azt kockáztatják, hogy a jövőbeni üzleti tevékenységükhöz szükséges szoftverek licenceinek megfizetésén felül meg kell fizetniük a jogi eljárások költségeit is."

"A vállalkozásokat terhelő, 16 milló USA dollárnak megfelelő költség csak a BSA jogi eljárásai közvetlen eredményeként kifizetett összeget tartalmazza. Azonban a valós költség magasabb, hiszen ez az összeg nem foglalja magában például a társaságok saját jogi költségeit, az olyan közvetett költségeket, mint az üzleti tevékenységben okozott törés, vagy az előre nem tervezett szoftverbeszerzéseknek a készpénzállományra gyakorolt hatása, a társaság hírnevét ért kárról már nem is beszélve. Az előírtnál kevesebb licenc használatát sokan egyfajta kiskapunak tekintik, ez azonban a vállalkozást egy látszólag egyszerű megoldás helyett óriási kockázatoknak teszi ki." – mondta Sarah Coombes.

"A BSA erős jogi programmal rendelkezik, emellett azonban azzal is foglalkozunk, hogy bemutassuk a vállalkozások számára a legális szoftverhasználat jelentőségét, valamint megkönnyítsük számukra a folyamatos megfelelőség fenntartását." -jelentette ki dr. Szamosi Katalin, a BSA Magyarország jogi képviselője. "Sokféle információt nyújtunk, ingyenes eszközöket illetve tanácsadást biztosítunk. Ezek segítségével a vállalkozások jobban megértik, és hatékonyabban kezelik a licenc-igényeiket, s ez segíthet számukra a megfelelőség fenntartásában. A szoftver eszköz gazdálkodás költségmegtakarítást eredményez azáltal, hogy beazonosíthatóvá válnak a kisebb mértékben használt szoftverek. A legismertebb magyarországi programunk a NagyVizit, melynek során a képviselőnk meglátogatja az egyes társaságokat, és információt, valamint tanácsot nyújt a szoftver licencek és a szoftvereszköz gazdálkodás területén" – nyilatkozta a jogi képviselő.

Az illegális szoftverhasználat, a vállalkozásokat terhelő költségek mellett jelentős negatív hatást gyakorol a gazdaságra is. Az IDC által 2008-ban az illegális szoftverhasználat visszaszorításának hatásairól készített tanulmány szerint az illegális szoftverhasználat 10 százalékos csökkenése 274 millió USD-vel járulhatna hozzá Magyarország bruttó nemzeti össztermékéhez, további 63 millió USD adóbevételt hozna, valamint 1100 új állást generálna.

A www.bsa.org címen az érdeklődők számos ingyenes eszközt ismerhetnek meg és megtudhatják, hogyan szoftvereikkel hogyan gazdálkodjanak hatékonyan. Illegális szoftverhasználatról ugyanezen a címen lehet bejelentést tenni.

A BSA-ról bővebben
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland, Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Graphisoft, Microsoft, NedGraphics, Siemens, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004