PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Minden korábbinál égetőbb a szellemi tulajdon védelme
2010.04.23. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A „warezkirály” eset csak a jéghegy csúcsa

A világ április 26-án immár 10. alkalommal ünnepli a Szellemi Tulajdon Világnapját. Az évforduló kapcsán a szerzői jogok védelmével foglalkozó három jogvédő szervezet, a BSA (Business Software Alliance), az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) szerint egyszerre lenne szükség a szerzői jogi tudatosság fokozására és a jogi védelem erősítésére elsősorban a jogalkalmazás területén.

 

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából három jogvédő szervezet, a BSA, az ASVA és a ProArt a szerzői jogvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szerzői jog megsértése, a kalózkodás egyre nagyobb mértékben sújtja a szerzőket, az alkotókat és a jogtulajdonosokat, miközben számos negatív gazdasági, kulturális, erkölcsi és társadalmi vonzattal is jár.

"A Nemzeti Nyomozó Iroda által múlt héten a "warezkirály" ügyben nyilvánosságra hozott nyomozás ténye megerősíti tapasztalatunkat, hogy a hatóságok kiemelkedő erőfeszítést tesznek a szerzői jogsértések visszaszorítására. Az NNI által közzétett információ értelmében az eddigi legnagyobb ilyen jellegű magyarországi ügyben bűnszervezet keretében zajlott illegális szoftverek és audiovizuális tartalmak értékesítése, a becsült kárérték pedig meghaladja a 2 milliárd forintot. A pontosan egy éve történt rajtaütés során a rendőrség 230 terabájtnyi adatot foglalt le. Mindebből tehát látszik, hogy itt nem ártatlannak gondolt tévedésről vagy ismerethiányból fakadó véletlen jogsértésről van szó, épp ellenkezőleg." – mondta dr. Szamosi Katalin, a BSA jogi képviseletét ellátó S.B.G.K. ügyvédi iroda vezetője.

"A "warezkirály" ügy valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. A napvilágra kerülő, látványos esetek mellett az alkotókat, az előadóművészeket napi szinten sújtja szerzői jogaik rendszeres megsértése. Mindannyian büszkék vagyunk arra, amit saját munkánkkal létrehozunk és ezzel a szellemi termékek alkotói sincsenek másképp. Sokan nincsenek tudatában annak, hogy az innovációt, a kreativitást ölik meg azzal, ha teret engednek a lopásnak. Ha valóban ösztönözni akarjuk Magyarországon a kreatív, alkotó szellem kibontakozását, akkor mindannyiunknak tisztelnie kell mások szellemi tulajdonát. Ehhez pedig széleskörű társadalmi összefogásra van szükség." – mondta Dr. Horváth Péter, a ProArt igazgatója.

A szerzői jogi alapú ágazatok védelmére azért is érdemes nagy hangsúlyt helyezni, mert fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban. A teljes szerzői jogi ipar teljesítménye közelíti az ország gazdasági teljesítményének 10 %-át, és több százezer embernek ad munkát. A szerzői jogi iparon belül jelentős helyet foglalnak el az elsődleges szerzői jogi ágazatok, mint a filmalkotás, a zene és egyéb művészeti ágak, valamint a szoftverágazat.

A Szellemi Tulajdon Világnapja keretében a legtöbb országban egyszerre ünneplik az alkotó, kreatív szellemet és figyelmeztetnek a szellem kibontakozását fenyegető veszélyekre. A sokszínűséget és ugyanakkor a problémák hasonlóságát jól jelzi az az online plakátkiállítás, amelyet a Szellemi Tulajdon Világszervezete nemrég nyitott meg. A kiállítás is bizonyítéka annak, hogy csakis széleskörű nemzetközi összefogással biztosítható az innováció fennmaradása, a szellemi tulajdon védelme.

További információért látogassa meg honlapjainkat: www.bsa.org www.asva.hu www.proart.hu

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Attachmate, Autodesk, Autoform, AVEVA, AVG, Bentley Systems, CA, Cadence, Cisco, CNC/Mastercam, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Dell, HP, IBM, Intel, Intuit, Kaspersky Lab, Mamut, Map License, McAfee, Microsoft, Minitab, NedGraphics, O&O Software, Parametric Technology Corporation, Progress Software, Quark, Quest, Rosetta Stone, Scalable Software, Siemens, Sybase, Symantec, Synopsys, Tekla, The MathWorks.

A ProArtról
A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért egyesületet a szerzőket, előadóművészeket, hangfelvétel-előállítókat, filmelőállítókat, vizuális művészeket képviselő közös jogkezelő illetve érdekképviseleti szervezetek szövetségeként alapította az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI - Előadóművészi Jogvédő Iroda, a FilmJus - Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete, a Hungart - Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület és a MAHASZ - Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. A Szövetség létrehozatalát a szerzői jogi jogsértések számának drámai növekedése tette szükségessé, a közös jogkezelő szervezetek által képviselt jogosultak érdekeinek hatékony védelméért. A Szövetség céljai: 1. az érintett jogosultak művei, teljesítményei jogsértő felhasználása elleni fellépés, valamint e fellépések összehangolása; 2. valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével a szerzői művek, szomszédos jogi teljesítmények felhasználása jogszerűségének elősegítése; 3. a szerzői jogi jogtudatosság fokozása különösen oktatás, ismeretterjesztés, és a szerzői jog pozitív szerepét bemutató reklámok és egyéb nyilvános közlések útján; 4. olyan közös akciók, intézkedések előkészítése, végrehajtása, amelyek valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével elősegítik a szerzői jog által védett művészeti alkotások, teljesítmények elismerését és megismerését.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004