PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A BSA kutatása szerint az európai polgárok többsége nincs tisztában azzal, hol tárolják online adatait és kinek a felelőssége védelmezni azokat
2010.04.19. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A válaszadók szerint az internetes biztonság nemzetközi együttműködést igényel

A Business Software Alliance (BSA) minap nyilvánosságra hozott kutatása szerint az európai polgárok nincsenek tisztában azzal, az internetes térben hol is tárolják online adataikat. Az európai polgárok közel egyötödének fogalma sincs arról, vajon adatai fellelhetőek-e a “virtuális térben”, az ún. számítási felhőben („cloud computing”), sőt 60%-uk még a számítási felhő fogalmáról sem hallott. A felhasználók nem tudták megmondani, kinek a feladata lenne a személyes, online adatok védelme, bár megfogalmaztak igényt a kormányzat, a vállalatok és a felhasználók közötti kapcsolat javítására, valamint az internethasználat kockázatainak ismertetésére és a legjobb gyakorlatok bemutatására.

 

A megállapításokat a BSA harmadik alkalommal megtartott "Brüsszeli Internetbiztonsági Napja" alkalmából hozták nyilvánosságra. Ahogy egyre több vállalkozás, szervezet, egyén és kormányzat dönt úgy, hogy az ún. számítási felhő keretei között, online módon tárolja adatait, úgy növekszik az ezekhez fűződő internetes bűnözés veszélye is. Az Európai Unió úgy becsüli, hogy az internetes bűnözők akár 6 millió számítógépet is használnak a személyes adatok meghamisítására és spamek terjesztésére.

Az 5 európai országban (Franciaország, Lengyelország, Nagy Britannia, Németország és Spanyolország) megkérdezett válaszadók többsége úgy vélte, hogy nemzetközi szinten hatékonyabban lehet az internetes biztonságot védeni, mint nemzeti szinten. A nemzetközi összefogást - 77, illetve 74%-os arányban - főleg a spanyolok és a lengyelek támogatták, míg 46%-os aránnyal leginkább szkeptikusnak az angolok bizonyultak. A szigetországiak elzárkózása annak ellenére is fennmaradt, hogy a brit képviselőház nemrég az EU nagyobb szerepvállalását és a NATO-val történő fokozott együttműködést szorgalmazta az internetes biztonság terén.

Francisco Mingorance, a BSA kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója szerint: "A legtöbb európai nemzetközi irányítást és együttműködést vár a hekkerek és az internetes bűnözők elleni harcban. A BSA a maga részéről egy olyan globális, internetes biztonságpolitikai keretrendszert készít, amely irányt mutathat az internetes biztonságért kialakuló nemzetközi együttműködésben."

John Turner, a Symantec EMEA régióért felelős alelnöke, a rendezvény egyik támogatója szerint "az online veszélyek méretüket, kifinomultságukat, mennyiségüket és hatásukat tekintve folyamatosan növekednek. Szervezett bűnözői csoportok virágzó iparágat hoztak létre, ahol az európai polgárok adatai értékes árucikké váltak és jelentős összegekért cserélnek gazdát."

Az európai felmérést kommentálva Matt Thomlinson, a rendezvényt szintén támogató Microsoft termékbiztonságért felelős vezérigazgatója elmondta: "A kormányoknak, az iparágnak és a fogyasztóknak egyaránt érdeke, hogy egy egymáshoz szorosan kapcsolódó, biztonságos társadalom jöjjön létre. A közszféra és a magánszféra együttműködésére van ahhoz szükség, hogy a kockázatot csökkenteni képes és mégis rugalmasságot biztosítani képes innovatív megoldások szülessenek."

A BSA részére a YouGov készítette a fenti kutatást. Az online megkérdezést az egyes résztvevő országok nemzeti felnőtt lakosságot reprezentáló mintáin végezték, összesen mintegy 4235 személy megkérdezésével.

További érdekességek:
· Az 5 ország közül 4 esetében a többség nem tudta mit jelent a “számítási felhő” fogalma, sőt azt sem, hogy adatainak online tárolása ilyen módon történhet.
· A megkérdezettek több mint kétharmada vélte úgy, hogy az adatok számítási felhő formájában történő tárolása kívül esik annak a vállalkozásnak a felelősségi körén, mint amelyik az adatokat használja.
· A megkérdezettek több mint egynegyede és az 5 ország közül 3 megkérdezettjeinek többsége azt vallotta, hogy a kormányzat, a vállalatok, a technológiai cégek és a fogyasztók közösen viseljenek felelősséget a személyek adatainak internetes tárolásáért.
· Minden ország esetében a többség nemzetközi szinten tartja megvalósíthatónak az internetes biztonság hatékony megteremtését.

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Attachmate, Autodesk, Autoform, AVEVA, AVG, Bentley Systems, CA, Cadence, Cisco, CNC/Mastercam, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Dell, HP, IBM, Intel, Intuit, Kaspersky Lab, Mamut, Map License, McAfee, Microsoft, Minitab, NedGraphics, O&O Software, Parametric Technology Corporation, Progress Software, Quark, Quest, Rosetta Stone, Scalable Software, Siemens, Sybase, Symantec, Synopsys, Tekla, The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004