PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A kreatív szellemi környezet védelmének erősítését és a jogszabályok következetes végrehajtását szorgalmazza a BSA
2010.03.29. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
"Mind a cégek, mind pedig az ország jövője szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy Magyarországon megerősödjön a szellemi alkotások- és az oltalmukat biztosító jogok tisztelete. Ez az egyik alapja és garanciája a kreatív szellemi tevékenység gazdasági hasznosításának. A szellemi alkotások, ennek természetesen részeként: a szoftverek védelemét biztosító jogszabályok következetes végrehajtásának határozott és tudatos erősítése szükséges a hatóságok valamint minden jogalkalmazó részéről."– mondta Dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának nemrég megválasztott új elnöke. A világ vezető üzleti szoftvergyártó cégeit tömörítő Business Software Alliance magyarországi vezetője a Vám- és Pénzügyőrség múlt heti rendezvényén beszélt.
 

A BSA a kezdetektől fogva együttműködik különböző hatóságokkal, így különösen a Vám- és Pénzügyőrséggel. Az együttműködés keretei között a BSA szakmai támogatást nyújt ahhoz, hogy a hatóságok illetékes képviselői tájékozottak legyenek az illegális szoftverhasználat és a licencelés különböző kérdéseiben. A BSA célja, hogy segítse a Vám-és Pénzügyőrség cégeket ellenőrző egységeit abban, hogy növekvő arányban derítsék fel az illegális szoftverhasználatot.

Dr. Dzsinich Gergely hozzátette: "A BSA-t képviselő ügyvédi iroda munkatársai gyakorlatilag folyamatosan a hatóságok rendelkezésére állnak. Ennek megfelelően prioritással kezelik többek között a vám-és pénzügyőrség, a rendőrség, az ügyészségek, a bíróságok, valamint minden arra jogosult hatóság megkereséseit. A BSA célja, hogy segítse a Vám-és Pénzügyőrség nyomozó és járőr egységeit abban, hogy egy helyszíni ellenőrzés alkalmával a jogsértést felismerjék, illetve növekvő figyelemmel legyenek a vizsgált cégek szoftverhasználatára."

A BSA hatóságokkal való együttműködésének sorozatába tartozik a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Parancsnokságán tartott múlt heti oktatás is. A BSA új elnöke valamint több tagvállalat képviselője is megjelent az oktatási napon. A BSA-t bemutató előadás kitért az alapvető szoftverjogi kérdésekre, ugyanakkor részletesen bemutatta a szoftverillegalitás negatív hatásait a gazdaságra és a munkaerőpiacra is. Az előadás egyik kiemelt része volt, hogy az eljáró hatóság képviselői miként tudják könnyen meghatározni, hogy illegális szoftverfelhasználással állnak szemben.

"Ahogy azt az IDC 2009-es tanulmánya is megállapítja, az illegális szoftverhasználat évente mintegy 28 milliárd forintnyi nagyságrendű kárt okoz a magyar államnak és a gazdaság szereplőinek. Ha a többi kreatív iparág veszteségeit is ideszámoljuk, egyértelművé válik, hogy az egész ország gazdasága szempontjából igen jelentős problémáról van szó. A BSA részéről a helyzet kezelését nem csupán büntetőjogi kérdésnek tartjuk. Kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a kreatív szellemi környezet létrehozásának és támogatásának, hiszen ez jelenti a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb irányvonalát. A BSA például tagjai között tudhatja a Graphisoftot, amely céget sokan tartunk a magyar kreatív szellem egyik kiemelten sikeres példájának. Ha a jogi és gazdasági környezet fokozottabban támogatná a szellemi alkotások létrejöttét és védelmét, akkor még több sikertörténetről tudnánk beszámolni" – mondta Dr. Dzsinich Gergely.

A magyar államot és a gazdaság szereplőit évente 28 milliárd forint nagyságrendű kár sújtja az illegális szoftverfelhasználás következményeként. Ennek megfelelően kimagasló jelentőséggel bír, hogy Magyarországon csökkenjen az illegális szoftverhasználat jelenlegi 42%-os aránya, továbbá fokozottabban érvényesüljön a szoftverek oltalmát biztosító szerzői jogi védelem.

A BSA-ról bővebben
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland, Attachmate, Autodesk, Autoform, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, DBA Lab s.p.A., Graphisoft, Maplicence, Mamut, McAfee, Microsoft, NedGraphics, Progress Software, O&O Software, Scalable Software, Siemens, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004