PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Több tucat cég meglátogatásával folytatódik a BSA Nagyvizit kampánya
2009.12.15. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

Válságban a cégvezetők egy része rövidtávon gondolkodik és felesleges kockázatot vállal

Új lendülettel folytatódik a BSA immár 4 éve indított Nagyvizit kampánya. A program keretében a szervezet képviselői még idén és jövő év elején több tucat magyarországi kis- és középvállalatot valamint intézményt látogatnak meg. A látogatások során a BSA szakértői elsősorban a kiválasztott vállalatok és intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatok és szervezetek vezetőit az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

 

A szervezet a korábbi évek hasonló látogatásai és a vállalatvezetői interjúk során számos érdekes tanulságot vont le. A látogatások tapasztalatai azt mutatták, hogy a kis- és középvállalatok vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel és nem ügyel kellően arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát. A sikeres és piacérzékeny cégek vezetői a szoftverhasználattal kapcsolatos kérdéseket is tudatosan kezelik és támogatják, hogy a BSA határozottan lépjen fel az illegális szoftvert használó cégekkel szemben. Egyre több vállalatvezető sérelmezi, hogy - feltételezése szerint – versenytársa például illegális szoftverhasználat révén jut jogosulatlan előnyhöz. Érdekes tapasztalatként merült fel az is, hogy a női vezetők által irányított cégek szoftver nyilvántartási és gazdálkodási rendszere jobban megfelel a törvényi előírásoknak és a racionális gazdálkodás következményeinek, mint a férfi vezetők által irányított cégeké.

"Mint közismert, Magyarországon immár 4 éve változatlan az illegális üzleti szoftverek aránya, gyakorlatilag minden 10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire." – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. "A jogosulatlanul másolást, letöltést toleráló cégvezető vagy a licencszerződést be nem tartó IT vezetők miatt szenved - elmaradt adó- és járulékfizetés formájában - évente 100 milliárd forintos bevétel kiesést a magyar állam. A jelenlegi 42%-os illegális szoftverhasználati aránynak az Európai Unió 36%-os arányára történő csökkentése is mintegy 1500 új munkahelyet teremtene a szoftverfejlesztés, gyártás és kereskedelem területén és jótékony hatással lenne számos további kreatív iparágra is. Az új munkahelyek pedig több ezer embernek biztos megélhetést, az államnak pedig megnövekedő adó- és járulék bevételt jelent."

A látogatások mostani hullámában a BSA elsősorban arra lesz kíváncsi, beigazolódnak-e azok a feltételezések, amelyek szerint miközben a nehezebb gazdasági helyzetben számos cég a szoftverbeszerzések elhalasztása mellett döntött, a munkához szükséges szoftverekhez máshogy mégis hozzájutottak volna. Ez ugyanis arra vonatkozóan is adhat egyfajta előrejelzést, hogy várhatóan hogyan alakul Magyarországon a szoftverillegalitási arány.

"Számos félreértés övezi a BSA szakértőinek látogatását. Az előre egyeztetett látogatás, a megbeszélésre történő felkészülés elsősorban az adott cég számára kínál lehetőséget arra nézve, hogy a cégek szoftver használata megfelel-e a törvényi előírásoknak. A cégvezető számos fontos kérdést tud tisztázni például a szoftverek licencelésével, a könyvelésben történő nyilvántartással vagy éppen elszámolhatóságukkal kapcsolatban. Az a cég pedig, amelyik a beszélgetés hatására átfogó szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert alakít ki, az alacsonyabb költségeknek és a hatékonyabb működésnek köszönhetően egyértelműen előnybe kerülhet versenytársaihoz képest. Érdemes tehát a BSA Nagyvizit programjának lehetőségeit kihasználni." – mondta Sarlós Gábor.

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai nemzetközi szinten: Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systemes Solidworks Corporation, DBA Lab S.p.A. Embarcadero, Famatech, Frontrange Solutions, Graphisoft, Map License, Material Software, Mamut, McAfee, Microsoft, Nedgraphics, OandO Software, Ringler Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff and Line, Tekla és The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004