PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Egy névtelen bejelentés generálta a BSA eddigi második legjelentősebb eljárását Európában
2009.09.03. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A német vállalatnak mintegy 1 millió euróba került az illegális szoftverhasználat

Egy németországi vállalat elismerte, hogy illegálisan használt licenc nélküli szoftvereket több mint 1000 számítógépén. A kártérítésként, és a jogtisztaság biztosítása érdekében megvásárolt licencekért fizetett összeg meghaladta az 1,1 millió eurót, így ez lett a második legjelentősebb nagyságrendű eset a BSA Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló régiójában.

 

A vizsgálatok egy névtelen bejelentés nyomán indultak el, amelynek következményeként a BSA feljelentést tett a rendőrségnél. A nyomozásért felelős körzeti ügyész házkutatást rendelt el a vállalat IT központjában és a cég 30 telephelyét érintő, jelentős mértékű illegális szoftverhasználatot tárt fel.

"Ez nem egy véletlen alul-licencelési ügy. Az 1000 főt meghaladó létszámú cég alig néhány, és már régen lejárt, mennyiségi licencszerződéssel rendelkezett" mondta Dr. Christoph Süßenberger, a BSA németországi jogi tanácsadója. "Ennek megfelelően a vállalat által fizetendő összeg is meglehetősen magas: mintegy 1,1 millió euróra becsüljük a kártérítésként és a licencekért fizetendő díjat. Ezen felül a vállalat és annak menedzserei személyesen is aláírtak egy nyilatkozatot, hogy ezennel megszüntetik, a jövőben pedig elállnak az illegális szoftverhasználattól."

Ezzel az esettel ismételten bebizonyosodott, hogy az illegális szoftverek üzleti célú használata kockázatot rejt magában. Más, korábbi esetekben is magas költséggel kellett számolniuk a rajtakapott cégeknek Németországban; 2007-ben egy média vállalat 2,5 millió eurót fizetett, egy országos nagy- és kiskereskedelmi vállalatnak pedig 600 ezer eurót kellett fizetnie az illegális szoftverhasználat miatt.

"A jog érvényesítése világosan rámutat az illegális szoftverhasználat súlyos következményeire" - mondta Georg Herrnleben, a BSA regionális igazgatója. "A körzeti ügyésszel és a rendőrséggel való szoros együttműködés következtében a szellemi tulajdon magasra értékelt áruvá vált. Az EMEA régióban működő vállalatoknak azt tanácsoljuk, hogy ellenőrizzék szoftver licenceiket, és biztosítsák, hogy azok a jogszabályoknak megfeleljenek."

Az EMEA régióban 2009 első hat hónapjában az illegális szoftverhasználaton ért vállalatok kártérítésként és a licencekért mintegy hét millió eurót fizettek ki. A BSA egy átlagos munkanapon több mint 30 ügyben tesz jogi jellegű lépést annak érdekében, hogy kezelni tudja ezt az egész iparágat érintő problémát.

A BSA-ról bővebben
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Graphisoft, McAfee, Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004