PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Az illegális szoftverhasználat a régió vállalkozásainak mintegy 10,1 millió dollárjába került
2009.07.23. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
A Business Software Alliance (BSA) bejelentése szerint a 2009. év első hat hónapjában az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló régióban a vállalkozások által az illegális szoftverhasználatért fizetett összeg – USA dollár értékben számolva - 8-számjegyű volt. A fizetett kártérítések értéke elérte a 3,4 millió dollárt (mintegy 650 millió forintot), míg a jogtisztaság biztosítása érdekében a vállalkozások további 6,6 millió dollárt (mintegy 1,27 milliárd forintot) fizettek az üzleti tevékenységük szempontjából létfontosságú szoftverek megvásárlásáért. Mindezek az összegek még nem tartalmazzák a társaságok által a jogi eljárások díjaira fordított kiadásokat.
 

"A BSA az EMEA régióban minden egyes munkanapra vetítve több, mint 30 különböző ügyben tesz jogi jellegű lépést” - nyilatkozta Sarah Coombes, a Business Software Alliance jogi ügyekért felelős főigazgatója. “A jelenlegi gazdasági helyzet miatt félő, hogy számos vállalkozás továbbra is semmibe veszi a szerzői jogokról szóló törvényeket, illegális szoftvereket használ, mindezzel pedig olyan jogi és pénzügyi kockázatoknak teszi ki magát, amely az adott társaság működését veszélyeztetheti, eredményeit pedig lerontja."

A BSA 2009. júniusában egy német társasággal szemben a régió eddigi második legnagyobb értékű eljárását zárta le, ahol is a kártérítésként és a licencekért fizetett pénzösszeg meghaladta az 1,5 millió USD-t (mintegy 288 millió forintot). Ez az eset is azt mutatja, milyen komoly pénzügyi következményekkel jár az illegális szoftverhasználat.

2009 első felében a BSA Magyarországon folytatta azt a tevékenységét, melynek keretében bejelentéseket és szakmai információt szolgáltat a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség számára. Az utóbbi hat hónap legjelentősebb idetartozó eredményét egyértelműen a valaha szervezett legnagyobb kiterjedésű razzia hozta. Ennek eredményeként a Nemzeti Nyomozóhivatal 43 számítógépes szerveren tárolt szoftvereket, filmeket és zenét, összesen 250 terrabájt illegális tartalmat foglalt le.

A BSA régiós szinten hetente mintegy 100 bejelentést kap illegális szoftvereket használó társaságokról. A bejelentések olyan személyektől és szervezetektől érkeznek, akik aggódnak az ilyen jellegű illegális tevékenység miatt. Ha bárki illegális szoftvert használó társaságot ismer, ezt a következő címen jelentheti a BSA részére: www.bsa.org, vagy hungaryreportpiracy@bsa.org.

A társaságoknak tisztában kell lenniük kellene ismerniük a jogtisztaság értékével, valamint mindazokkal a jó hírnevet érintő, műszaki, pénzügyi és jogi kockázatokkal, amelyek abban az esetben merülhetnek fel, amennyiben nem kezelik gondosan ezeket a kulcsfontosságú üzleti eszközöket. Amennyiben bárkinek további információra, ingyenes eszközökre és tanácsra van szüksége azzal kapcsolatban, hogy milyen módon érheti el szoftverei hatékony kezelését, látogasson el a www.bsa.org oldalra.

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Graphisoft, Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004