PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
AZ ILLEGÁLIS SZOFTVERHASZNÁLAT ARÁNYA MAGYARORSZÁGON TOVÁBBRA IS 42 SZÁZALÉK
2009.05.12. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

2008 az ellentmondásos tendenciák éve volt

A személyi számítógépeken (PC-ken) illegálisan használt szoftverek aránya 2008-ban Magyarországon 42 százalék maradt, míg a vizsgált 110 ország felében az illegális szoftverhasználat csökkent, 15 százalékában pedig növekedett. Az illegális szoftverhasználat okozta iparági veszteségek értéke 2008-ban Magyarországon 146 millió dollárra emelkedett.

 

A fentiek a Business Software Alliance (BSA) által ma közzétett, az illegális szoftverhasználatról készített hatodik éves globális tanulmány főbb megállapításai. A tanulmány 110 országra terjedt ki; független készítője az IDC, az információs technológiai (IT) ipar vezető globális piackutató és előrejelző társasága.

"Ez a szám önmagában nem tükrözi az illegális szoftverhasználat magyarországi időbeli alakulását. Az év első felében, a sokévi stagnálást követően végre az illegális szoftverhasználat csökkenését tapasztaltuk" - nyilatkozta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. "A 2008. év első nyolc hónapja során számos pozitív jelet láttunk. Mind az egyes tagjaink tájékoztatói, mind a kormányzati források azt jelezték, hogy az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítések végre pozitív eredményeket hoztak. Azonban a 2008. év utolsó 4 hónapjában a trend megfordult, és az eredmények erősen romlani kezdtek: egyre több információ erősíti azt a tényt, hogy a gazdasági recesszió sok cégvezetőt arra ösztönzött, hogy a kockázatosabb utat válassza, és illegális szoftvereket használjon. Ezekben a bizonytalan gazdasági időkben létfontosságú, hogy a társaságok ne engedjenek a feketegazdaság csábításának, és ne akarjanak visszatérni az illegális szoftverek használatára, mivel ez tovább növelné a cégekre, a fogyasztókra, illetve a gazdaságra és a foglalkoztatásra gyakorolt káros hatást. Sajnálatos, hogy ez a tendencia ebben a naptári évben is folytatódik, és ez várhatóan erősen tükröződik majd az illegális szoftverhasználatról szóló jövő évi tanulmányban."

Az illegális szoftverek aránya Magyarországon rendre 42 százalék volt az utóbbi négy év során. Ez jelentős arányban tükrözi az iparág szereplőinek az illegális szoftverhasználat elleni koncentrált erőfeszítéseit, valamint azt a tényt, hogy ezek eredményeképpen egyre több cégvezető ismerte fel a legális szoftverek használatának a fontosságát. A 2008. év legnagyobb vívmányának a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a magyar kormányzat által számos iparág támogatásával, a hamisítás és az illegális termékek visszaszorítására létrehozott programjának egyértelmű eredményeit tekinthetjük. A BSA és az informatikai iparág kulcsfontosságúnak tartja ennek a kezdeményezésnek az életre hívását és részt vállalt az illegális szoftverhasználat leküzdését célzó programok létrehozásában és folytatásában.

Az illegális szoftverhasználat nemcsak az iparági bevételeket befolyásolja. Egy 2008. januárjában közzétett IDC tanulmány szerint Magyarországon a csak a BSA tagok által a PC-kre előállított szoftverek vonatkozásában a 42 százalékos illegális szoftverhasználat arányának 10 százalékpontos csökkenése 4 év során multiplikátor hatással járna, és jelentős mértékű gazdasági előnyöket eredményezne. Egy 10 százalékpontos csökkenés több mint ezer új állás megszületéséhez vezetne, 47 milliárd forint bevételt adna a magyar gazdaság teljesítményéhez, valamint 11 milliárd forint adóbevételt generálna.

A tanulmány további lényeges megállapításai:

ˇ A 110 vizsgált országban a PC-ken használt illegális szoftverek aránya ötvenhét országban csökkent, harminchat országban stagnált, és csak tizenhat országban emelkedett (Grúzia első alkalommal szerepel a kutatásban). Mivel azonban a nemzetközi PC piac azokban az országokban emelkedett a leggyorsabban, ahol eleve nagyarányú az illegális szoftverhasználat, az illegálisan használt szoftverek aránya nemzetközi szinten 2008-ban három százalékponttal emelkedett, s így elérte a 41 százalékot.

ˇ Európában az illegális szoftverek aránya a legmagasabb Ukrajnában (84%), Albániában (77%) és Szerbiában (74%) volt. A legalacsonyabb illegális szoftverhasználati aránnyal Luxemburg (21%) és Ausztria (24%) büszkélkedhetett, számos további ország pedig 25%-os eredményt ért el. Az Európai Unión belüli átlag 35 százalék maradt. Oroszországban érték el a legnagyobb haladást, mivel egy év alatt öt százalékponttal 68 százalékra csökkent az illegális szoftverek aránya.

ˇ A fejlődő országok gazdaságai adják a globális PC hardver piac 45 százalékát, azonban a PC-s szoftverek piacán kevesebb, mint 20 százalékot tudhatnak a magukénak. Ha a fejlődő országok PC-s szoftver részesedése megegyezne a PC-s hardver-részesedésükkel, a szoftverpiac évente 40 milliárd dollárral növekedne. Ha pedig az illegális szoftverek aránya nemzetközi szinten évente mindössze egy ponttal csökkenne, ez 20 milliárd USD értékkel serkentené az informatikai iparágat.

ˇ Az Internet hozzáférés terjedése növeli az illegálisan használt szoftverek kínálatát. A következő öt év során a fejlődő országokban várhatóan mintegy 460 millió ember szerez internet hozzáférést. A növekedés a fogyasztók és a kisvállalkozások körében lesz a legnagyobb mértékű, amelyek körében az illegális szoftverek aránya egyébként is magasabb, mint a nagyobb társaságok és a kormányhivatalok esetében.

A tanulmány szerint a globális gazdasági recesszió vegyes hatást gyakorol az illegális szoftverhasználatra. John Gantz, az IDC kutatási igazgatója megjegyezte, hogy a lecsökkent vásárlóerővel rendelkező fogyasztók hosszabb ideig megtartják a számítógépeiket, ami valószínűleg növeli az illegális szoftverek arányát, mivel a régebbi PC-ken nagyobb valószínűséggel futnak illegális szoftverek. Azonban a zsebszámítógépek (pocketbook) által jelentett nyomás elősegítette az olcsó netbook-ok értékesítését, amelyeket az informatikai költségek csökkentése érdekében legális, előzetesen telepített szoftverekkel, valamint üzleti szoftver eszköz kezelő (SAM) programokkal árulnak.

"A szoftverek költsége mindenesetre csak egy tényező, amely előmozdítja az illegális szoftverhasználatot," nyilatkozta Gantz. "A gazdasági válságnak sok hatása lesz, egy részük negatív, másik részük pozitív. Ez azonban mindenképpen csak számos tényező egyike, és a hatás nem lesz teljes mértékben nyilvánvaló addig, amíg nem látjuk a 2009. évi adatokat."

A BSA egy öt pontból álló tervezetet támogat, amely csökkenti az illegális szoftverhasználatot és megvalósítja a gazdasági előnyöket:

ˇ Az oktatás és a közvélemény tájékoztatása terén kerüljenek kiemelt hangsúlyozásra a szellemi tulajdon fontosságára és az illegális szoftverek használatának kockázataira vonatkozó ismeretek;

ˇ Módosítsák a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket, valamint jobban és hatékonyabban hajtsák végre a digitális és online kalózkodás elleni jogszabályokat;

ˇ Alakítsanak ki erős végrehajtási mechanizmust a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Szellemi Tulajdonjogok Kereskedelmi Vonatkozásairól Szóló Egyezményének előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;

ˇ Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttműködést, valamint képzés révén biztosítsák a helyi tisztviselők és bírói testületek tagjainak felkészültségét;

ˇ Járjanak elöl saját példával szoftver menedzsment politikák megvalósításával, valamint azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát fogadják el.

Az IDC-nek, a világ egyik vezető, információ technológiai piackutató és előrejelző cégének kutatása 110 országot fed le. A kutatás a mindenféle személyi számítógépen, köztük desktopon, laptopon, valamint ultra-hordozható gépen futó dobozos szoftver illegális használatára terjed ki. A tanulmány nem foglalkozik a szoftverek egyéb fajtáira, mint a szerver- vagy nagyszámítógép-alapú szoftverekre. Az IDC a szoftver- és hardverszállításokról szóló saját tulajdonú statisztikákat használt fel, amelyet az IDC saját elemzői dolgoztak fel több, mint hatvan országban, az illegális szoftverhasználatot jellemző tendenciák felmérése céljából.

További részletek illetve a teljes tanulmány a következő címen érhető el: www.bsa.org/globalstudy.

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CA, Cisco Systems, Corel, Cyberlink, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Dell, Embarcadero, Graphisoft, HP, IBM, Intel, Inuit, McAfee, Microsoft, Minitab, Quark, Quest Software, Rosetta Stone, SAP, Siemens, Sybase, Symantec és a The MathWorks.

Az IDC-ről
Az IDC a globális IT, távközlési és fogyasztói technológiai piac vezető információszolgáltató, tanácsadó és esemény menedzser cége. Segítséget nyújt az informatikai szakemberek, vállalatvezetők és befektetők számára technológiai, beszerzési és üzleti stratégiai döntéseikben. Helyi, regionális és globális szakértelmére alapozva az IDC 110 országban dolgozó több mint 1000 elemzője értékes információkat szolgáltat az aktuális technológiai és ágazati lehetőségekkel, trendekkel kapcsolatban. Fennállásának több mint 45 éve alatt az IDC számos alkalommal segítette hozzá stratégiai tanácsaival ügyfeleit fontos üzleti célkitűzéseik eléréséhez. Az IDC az IDG, a világ vezető technológiai média, kutató és esemény vállalatának leányvállalata. További információért forduljon: www.idc.com

  kapcsolódó oldalak: letölthető dokumentumok:
  2008 Piracy Study Rates and Losses FINAL
 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004