PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Az EMEA régióban 8%-kal emelkedett az illegális szoftverhasználatra vonatkozó bejelentések száma
2009.04.01. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A Business Software Alliance 2009. elején a korábbinál több bejelentést kapott

 A Business Software Alliance (BSA) részére több mint 800 bejelentés érkezett 2009 januárjában és februárjában az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló (EMEA) régióban, ami 2008. elejéhez képest 8 százalékos emelkedést jelent. Ez a trend a szolgáltatói iparágban volt a legerősebb, majd az építőipar/design, értékesítés/forgalmazás, gépészet, gyártás, valamint a grafikai szektorok követték.

 

Georg Herrnleben, a BSA Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régióért felelős igazgatója szerint "mivel hetente átlagosan már 100-nál is több bejelentést kapunk, egyre több vállalkozásnak kell szembenéznie az illegális szoftver használatának kockázataival. A bejelentések számának az egész régióban megfigyelhető emelkedése több tényező eredménye lehet, köztük az, hogy számos társaság a gazdasági nehézségek miatt kiskapukat keres, és ezzel kockázatnak teszi ki magát, vagy esetleg a nemrégiben elbocsátott alkalmazottak tesznek bejelentést korábbi munkaadójukról, mivel néhány országban a kínált pénzügyi jutalom vonzónak minősül. A társaságok sajnos pont a lényeget nem fogják fel. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a társaságoknak azt kellene biztosítaniuk, hogy minden belső üzleti folyamatuk és eszközük elég erős lábakon álljon ahhoz, hogy túléljék a bizonytalan helyzetet."

Az elmúlt év értékeléséhez tartozik, hogy a régióban több, mint 2400 esetben indult jogi eljárás üzleti szoftverek illegális felhasználói ellen. Magyarországon a BSA üdvözli azt a tényt, hogy az utóbbi néhány hónap során a magyar rendőrség kiterjedt erőfeszítéseket tett az illegális szoftverhasználat elleni küzdelem keretében. Csak Magyarországon, 2008 során a rendőrség több, mint 100 esetben kezdeményezett üzleti szoftverrel kapcsolatos ügyben további eljárást, és bár ezeknek az ügyeknek a végkimenetele a jogi eljárásoktól függ, növekvő számuk jelzésértékű.

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője a következőket mondta: "Az illegális szoftverhasználat kockázatait tekintve a vállalkozásoknak nemcsak a pénzügyi következményekkel kell számolniuk. A licenc nélküli szoftverhasználat miatt a vállalkozásoknak megnövekedett működési kockázattal kell szembenézniük; ilyenek a leállást okozó vírusok, a működési biztonság veszélyeztetése, az adatvesztés, valamint a cég jó hírnevének sérülése. Azt szeretnénk elérni, hogy a cégek megértsék az illegális szoftverrel kapcsolatos kockázatokat, valamint a licenccel rendelkező verziók használatának előnyeit. A jogtiszta szoftver egyben támogatást, szolgáltatásokat és frissítéseket jelent, ami azt jelenti, hogy az adott vállalkozás biztonságosan és hatékonyan működhet."

Az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló régióban a BSA tevékenysége nyomán a vállalkozásoknál felmerült költségek (az okozott kár megtérítésének összege és a jogtiszta szoftver beszerzésének költségei) 2008-ban meghaladták a 23 millió USD-t. Ebből egyezség keretében valamivel több, mint 8 millió USD-t fizettek ki a BSA részére, míg több mint 15 millió USD-t a társaságok a vállalkozásuk szempontjából kritikus jelentőségű legális szoftverek megvásárlására költöttek. A BSA 2008-an 5546 bejelentés alapján több mint 3000 esetben kezdeményezett jogi eljárást az EMEA régióban, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan több mint 460 vállalkozásról tettek bejelentést a BSA honlapján vagy forródrótján.

Az illegális szoftverhasználat elleni közös fellépés és közös felelősség vállalásának egyértelmű jeleként három előretekintő szoftveripari társaság csatlakozott nemrégiben a BSA-hoz. Az Embarcadero Technologies az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA régióban vesz részt világszervezeti tagként és a másik két tag is - a Minitab valamint a Rosetta Stone - világszervezeti tagként csatlakozott. A BSA ma már 27 világszervezeti és a politikai irányelveket meghatározó tanácsban részt vevő taggal rendelkezik (Worldwide and Policy Council Members), további 56 tagja pedig regionális szinten, vagy egyes konkrét BSA programokban vesz részt. A BSA világszerte több mint 150 iparági egyesülettel áll aktív munkakapcsolatban világszerte, s ez egyedi befolyást és kapcsolatokat biztosít számára.

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Sstems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systemes Solidworks Corporation, Embarcadero, Famatech, Graphisoft, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec, Tekla és The MathWorks.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004