PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A BSA új, világszínvonalú szoftvereszköz gazdálkodási módszert jelentett be
2008.11.18. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A SAM Advantage program segítségével a szervezetek könnyebben felelhetnek meg a számos előnyt biztosító nemzetközi szoftvereszköz gazdálkodási szabványnak

A Business Software Alliance (BSA) a szoftvereszköz gazdálkodás (SAM - Software Asset Management) egy új, világszínvonalú módszerét jelentette be. A SAM üzleti gyakorlatnak az a célja, hogy az adott szervezeten belül biztosítsa, hogy minden szoftver nyomon követhető legyen, valamint elősegítse a szoftverek révén elérhető termelékenységnövekedést. Ezzel az új megközelítéssel az informatikai vezetők és szolgáltatók könnyebben kiaknázhatják a szoftvereszköz gazdálkodás által kínált előnyöket.

 

Az új kezdeményezés, a BSA SAM Advantage (a szoftvereszköz gazdálkodásból származó előnyök) 2009. évi teljes körű bevezetésekor az első és egyetlen globális szoftvereszköz gazdálkodási programot jelenti majd, amely:

- A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kiadott nemzetközi normákon alapul és a felelős ISO/EIC munkacsoport hivatalos támogatását élvezi;

- Forgalmazó-semleges és támogatja a BSA, a biztonságos és legális digitális világ iránt elkötelezett független non-profit szervezet;

- A világ számos vezető szoftverfejlesztő cége elismeri és támogatja;

- Minden szervezet konkrét igényeire és képességeire alakítható; valamint

- Egységes módon jelenik meg a különböző szakmai partnerek, viszonteladók és szakemberek szolgáltatásaiban.

Az első programok már az elkövetkező időszakban elkezdődnek, majd ezeket 2009-ben követi a szélesebb körű megvalósítás.

A "BSA SAM Advantage programot azzal a szándékkal keltették életre, hogy minden partner számára olyan ismereteket és támogatást nyújtson, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az adott partner egy rugalmas, lépésről-lépésre végrehajtható folyamat keretében sajátítsa el a szoftvereszköz gazdálkodás világszínvonalú gyakorlatait" - nyilatkozta Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.

Bár a szoftvereszköz gazdálkodás fontosságát az utóbbi években egyre többen ismerték fel, gyakorlata a vártnál mégis kisebb mértékben terjedt el, jórészt a nemzetközileg elismert normák és a képzési lehetőségek hiánya miatt. "A szoftvereszköz gazdálkodást alkalmazó szervezetek az utóbbi években nagyot léptek előre. De mostanáig nem létezett egy egységes, következetes, irányadó és könnyen megvalósítható megközelítés. A BSA SAM Advantage pontosan ezt az igényt elégíti ki" - jelentette ki Peter Beruk, a BSA megfelelőségi marketing igazgatója.

David Bicket, az ISO/IEC 19770-1 SAM szabvány kidolgozásáért felelős ISO munkacsoport vezető szakembere kijelentette: "Nemrégiben készítettünk el egy nemzetközi felmérést, amely kimutatta, hogy mindenképpen szükség van egy, a BSA SAM Advantage programhoz hasonló, átfogó megközelítésre. A BSA SAM Advantage program pontosan megfelel a valósi üzleti követelményeknek. A BSA által javasolt megközelítést hivatalosan is vizsgálják abból a szempontból, hogy a jövőben szolgálhat-e egy nemzetközi szabvány alapjaként."

Michael Beare, a Microsoft Licenc Megfelelőségi igazgatója kijelentette: "A jelenlegi szoftvereszköz gazdálkodás képzési struktúrák nem veszik figyelembe, hogy az üzleti szervezetek eltérő szükségletekkel és elvárásokkal rendelkeznek a szoftvereszköz gazdálkodás terén. A BSA SAM Advantage olyan, széleskörű forrásokat biztosít, amelyek segítségével a szolgáltatók segíthetnek abban, hogy minden ügyfél az optimális szoftvereszköz gazdálkodás és befektetési döntések felé mozduljon el."

Hogyan működik? A BSA az új programot az ISO által 2006-ban kiadott ISO/IEC 19770-1 SAM szabványra alapozva és az arra kapott visszajelzések alapján alakította ki. Bár ez egy önmagában is egy átfogó szabvány, de mégsem határozta meg az eléréséhez vezető folyamatot, és az elvárt erőfeszítések miatt sok szoftverhasználót távol tartott.

E kihívásokra válaszként a BSA az iparági partnerekkel szoros együttműködésben kialakított egy, az alapfokú SAM gyakorlatoktól a fejlett szintig terjedő négylépcsős keretrendszert. Ez a különleges keretrendszer minden szervezet számára rugalmasan biztosítja a világszínvonalú gyakorlatoknak a saját, konkrét szükségleteknek és képességeknek megfelelő módon történő átvételét. A független, regisztrált SAM partnerek elsőrendű képzéshez és erőforrásokhoz jutnak, hogy így magas szinten legyenek képesek támogatni a szoftvereszköz gazdálkodást bevezető szervezeteket, a SAM gyakorlat kívánt szintjének elérése érdekében.

BSA SAM Advantage

lépcsőfokok

Eredmények 

1. lépcsőfok - Megbízható adatok:

Tudd, mid van

Alapvető keretet ad a hatékony szoftvereszköz gazdálkodáshoz és teljes körben biztosítja egy szervezet számára a szoftverek saját hálózaton belüli áttekintését, valamint pontosan nyomon követi a licenc megfelelőségi előírásokat.

2. lépcsőfok - Ellenőrző környezet: 

Következetes vezetés 

A megfelelőséget a hatékony vezetői ellenőrzések és eljárások biztosítják, hogy így a vezetés felismerje a vállalható kockázatokat és a szükséges ellenőrzéseket és döntéseket hozzon azokról. 

3. lépcsőfok - Kulcsfontosságú működési folyamatok: 

A SAM szervesen integrálódik az üzleti tevékenységbe 

A szoftvereszköz gazdálkodás az információ-áramlás biztosítása, valamint a szervezet tárgyalási pozíciójának javítása érdekében integrálódott a kulcsfontosságú működési folyamatokba, - ezzel a szoftvereszköz gazdálkodás igény esetén könnyen ismételhetővé és elérhetővé válik.

4. lépcsőfok - Teljes körű rendszer integráció:

Hosszú távú előnyök

Az ISO/IEC 19770-1 szabványnak történő teljes körű megfelelőség. Miután egy társaság elérte a 4. lépcsőfokot, a szoftvereszköz gazdálkodás folyamatai teljes körben integrálódtak a szervezet vezetési és működési rendszereibe és folyamataiba.

Aki korábban már bevezetett szoftvereszköz gazdálkodási programot, vagy esetleg annak bevezetését mérlegeli, azoknál - három kulcsfontosságú csoport esetében - a BSA SAM Advantage kézzelfogható előnyöket biztosít:

- A szoftver felhasználók és informatikai vezetők a BSA SAM Advantage programot a nemzetközi gyakorlatoknak való megfelelés, a teljesítmény javítása, a kockázatok csökkentése, a jogi problémák kiküszöbölése vagy költségmegtakarítás céljából, illetve jövőbeni szoftvervásárlások során a tárgyalási pozíció javítására használhatják.

- Értéknövelt szolgáltatást nyújtó kereskedők, oktatók és szakemberek egy következetes, de egyben rugalmas, a világ vezető szoftvereszköz gazdálkodási szervezetei által támogatott szoftvereszköz gazdálkodási programot ajánlhatnak ügyfeleik számára.

- A szoftvergyártó cégek számára a szoftvereszköz gazdálkodás azt az előnyt nyújtja, hogy segítségével növelhető az ügyfelek elégedettsége, és csökkenthető az illegális szoftverhasználat - ez a probléma becslések szerint mintegy $48 milliárd USD bevételkiesést jelent éves szinten az iparág számára nemzetközi szinten.

Következő lépések

A 2009. év elején a BSA igyekszik biztosítani, hogy a szoftvereszköz gazdálkodási partnerek, beleértve a független viszonteladókat és a SAM alkalmazóit színvonalas képzést kapjanak, valamint elsőrendű erőforrásokhoz jussanak a BSA SAM Advantage módszertan témájában. A BSA addig is a négylépcsős megközelítés hivatalos próbáit végzi.

A BSA SAM Advantage programról további információért illetve a kezdeti próbákon való részvétel céljából kérjük, látogasson el a www.bsa.org/SAMAdvantage webhelyre. A szoftvereszköz gazdálkodási normák munkacsoport (ISO/IEC JTC1 SC7 WG21) webhelyének a címe a következő: http://www.19770.org/.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Avid, Babylon, Bentley Systems, CNC, Corel, Cyberlink, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Famatech, FrontRange Solutions, Graphisoft, LINKService, Mamut, Materialise Software, Microsoft, Mindjet, Monotype Imaging, O&O Software, Quark, Quest Software, Ringier-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff& Line, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004