PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Egy új tanulány szerint az illegális szoftverhasználat visszaszorítása jelentősen növelné a gazdaság teljesítményét
2008.01.22. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
Az illegális szoftverhasználat csökkentésének előnye új munkahelyekben, jobb gazdasági teljesítményben és erősebb IT szektorban mérhető A BSA által ma kiadott tanulmány szerint a BSA tagcégek által fejlesztett, gyártott és forgalmazott szoftvereket sújtó illegális szoftverhasználat 10 százalékpontos csökkentése a következő négy év során Magyarországon egy erősebb helyi számítástechnikai szektort és mintegy 1100 új, jól fizető munkahelyet hozhat létre, továbbá 47 milliárd forinttal (274 millió dollárral) járulhatna hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez.
 

A BSA megbízásából az International Data Corporation (IDC) által készített független tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon a számítástechnikai szektor már ma is jelentős tényező a minőségi munkahelyek számát, az adófizetést és a bruttó nemzeti termékhez (GDP) történő hozzájárulást illetően. Becslések szerint 2007-ben a magyarországi GDP 2,3%-a származott a számítástechnikai szektorból, az ezen a területen tevékenykedő 6.200 cég több mint 45.000, többnyire magasan képzett munkavállalónak biztosított megélhetést. A szektor által 2007-ben befizetett adók és járulékok összege 277 milliárd forintra (mintegy 1,6 milliárd dollárra) tehető.

A magyarországi 42 százalékos szoftver illegalitási arány - csak a BSA tagok által gyártott, a személyi számítógépeken használt szoftverekre vetített - 10 százalékpontos csökkenése 4 év alatt multiplikátor hatással járna, és jelentősen növelné a pozitív gazdasági kihatásokat. A 10 százalékpontos csökkenés eredményeként 1 094 új munkahely jönne létre, 47 milliárd forinttal növekedne a számítástechnikai szektor - és ezzel az egész gazdaság - teljesítménye, továbbá 11 milliárd forint (63 millió dollár) adóbevétel növekedés valósulna meg 4 év alatt.

"Mindenki profitál abból, ha egy ország lépéseket tesz az illegális szoftverhasználat visszaszorítására." - mondta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. "Több és jobb munkahelyet, erősebb és biztosabb üzleti környezetet és a gazdaság teljesítményéhez történő még nagyobb mértékű hozzájárulást jelent a már eleve erős IT szektor részéről; így az illegális szoftverhasználat visszaszorítása kézzelfogható előnyökkel jár a kormányok és a helyi gazdaság számára egyaránt. A mostani kutatást a BSA tagvállalatai által fejlesztett, gyártott és forgalmazott PC szoftverekre végezte az IDC. Tekintettel arra, hogy ezek a szoftverek becsléseink szerint a teljes szoftveripar teljesítményének mintegy 40%-át képviselik, így könnyű belátni, hogy ha minden egyes szoftvergyártó termékeire vetítve megvalósulna a 10 százalékpontos javulás, az még jóval pozitívabb hatásokkal járna a gazdaságra nézve."

A mostani kutatás szerint a legális dobozos szoftverekre költött minden egyes forinton túl a szoftverek telepítése, a munkatársak képzése, valamint a járulékos szolgáltatások biztosítása további 1,25 forint forgalmat generál. Ezen előnyök legnagyobb része az adott országban működő, helyi szoftverforgalmazó és szolgáltató cégeknél jelentkezik - s ez azt jelenti, hogy az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyök túlnyomó része az országon belül maradnak.

A BSA által 2007. májusában kiadott IDC kutatás becslései szerint a Magyarországon 2006-ban személyi számítógépekre (PC) telepített szoftverek 42%-a volt illegális. A BSA nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások felismerjék az illegális PC szoftverek használatának kockázatait és jogkövetkezményeit.

"A személyi számítógépeken futó illegális szoftverek számának csökkentése abból a szempontból lényeges a vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy így csökkenteni tudják az illegális szoftverek használatából fakadó jogi és üzleti kockázatot" jelentette ki John Gantz, az IDC Kutatási Vezérigazgatója. "A szoftver azonban egyedi a tekintetben, hogy más szektorokban is képes értéket teremteni. Ily módon a politika alakítóinak is jó okuk van arra, hogy lépéseket tegyenek az illegális szoftverhasználat csökkentésére, mivel így ki tudják majd használni az erős nemzeti szoftver- és számítástechnikai szektor gazdasági előnyeit."

A BSA arra bátorítja azokat a kormányokat, amelyek élvezni kívánják az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyöket, hogy tegyék meg a következő lépéseket:

1. Miután módosították a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket;

2. Továbbá erős végrehajtási mechanizmust alakítottak ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;

3. Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttműködést, valamint képzés révén biztosítsák a tisztviselők felkészültségét;

4. Nyújtsanak széleskörű információt a közvélemény részére;

5. Járjanak elöl saját példával azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik.

Az új BSA - IDC tanulmány a www.bsa.org/idcstudy címen érhető el. A tanulmány 42 országban vizsgálja az illegális PC szoftverhasználat csökkentésével elérhető gazdasági előnyöket. A kutatás alapját az IDC Illegális Szoftverhasználat Következmény Modellje (Piracy Impact Model - PIM) adja, amelyhez az IDC által készített, az IT szektor forgalmát és az illegális szoftverhasználatot a világ minden részén feltérképező piackutatási adatait, valamint a számítástechnikai szektor foglalkoztatottsági szintjeiről, illetve a számítástechnikához kapcsolódó adókról szóló egyéb információkat használták fel.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai nemzetközi szinten: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, McAfee, Microsoft, Monotype, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, The MathWorks és UGS. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Autodesk, Graphisoft, Microsoft és Symantec, valamint az Apple, Avid, Bentley Systems, Monotype,Tekla és UGS.

Az IDC-ről

Az IDC a globális IT, távközlési és fogyasztói technológiai piac vezető információszolgáltató, tanácsadó és esemény menedzser cége. Segítséget nyújt az informatikai szakemberek, vállalatvezetők és befektetők számára technológiai, beszerzési és üzleti stratégiai döntéseikben. Helyi, regionális és globális szakértelmére alapozva az IDC 90 országban dolgozó több mint 900 elemzője értékes információkat szolgáltat az aktuális technológiai és ágazati lehetőségekkel, trendekkel kapcsolatban. Fennállásának több mint 43 éve alatt az IDC számos alkalommal segítette hozzá stratégiai tanácsaival ügyfeleit fontos üzleti célkitűzéseik eléréséhez. Az IDC az IDG, a világ vezető technológiai média, kutató és esemény vállalatának leányvállalata. További információért forduljon: www.idc.com.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004