PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Egy nap iparvállalat és egy országos élelmiszer kereskedelmi lánc kénytelen nagy kártérítést fizetni a BSA-nak
2008.04.21. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A BSA KIMAGASLÓ MÉRTÉKŰ PEREN KÍVÜLI EGYEZSÉGE MAGYARORSZÁGON

A BSA a napokban peren kívüli egyezséget kötött két olyan vállalattal, amelyek jelentős értékben használtak illegális szoftvereket. A BSA büntetőjogi feljelentését követően létrejött, a BSA polgári jogi igényét rendező egyezség keretében egy jelentős kelet-magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer kiskereskedelmi lánc összesen 8,6 millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolta a korábban nem tiszta forrásból használt szoftvereket.

 

A BSA bejelentéseinek eredményeként a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség razziákat tartott a vállalatok épületeiben és lefoglalta azok informatikai vagyontárgyait. A házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat összes személyi számítógépét, és az illegális szoftverhasználattal érintett számítógépeket lefoglalták. A jogi eljárások és a peren kívüli egyezségek eredményeként a kelet-magyarországi iparvállalat és az országos élelmiszer kiskereskedelmi lánc több millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá szoftvervásárlás útján legalizálta szoftvereit. A megállapodások részét képezi, hogy a BSA az érintett cégek nevét nem hozza nyilvánosságra.

"Fontos állomásnak tartjuk a mai napot, hiszen mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy mekkora kockázatot vállal az, aki illegális szoftvereket használ vagy megtűr a vállalatánál. Miközben örülünk annak, hogy ebben a két ügyben sikerült megállapodnunk, ugyanakkor sajnálattal látjuk, hogy van olyan ügy, amelyben a büntetőeljárás már több mint 7 éve megindult, azonban ennek ellenére az ügyben elsőfokú ítélet a mai napig nem született. A szellemi tulajdon védelme érdekében fontosnak tartjuk, hogy az eljárások az ilyen ügyekben is felgyorsuljanak." - mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője.

Az illegális szoftverhasználat helyzete a két cég esetében vélhetően azért állhatott elő, mert a cégek szoftvereszközeiket nem megfelelően kezelték. Mind az iparcikk gyártó vállalat, mind pedig az élelmiszer kiskereskedelmi cég vezetői azonban belátták, hogy megfelelő szoftverbeszerzést és gazdálkodást szolgáló belső szabályozás alkalmazásával az egész elkerülhető lett volna.

"Mind a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülethez, a HENT-hez hasonló kormányzati kezdeményezések, mind pedig a BSA és a szerzői jog védelmével foglalkozó többi szervezet elmúlt időszakbeli lépései is azt tükrözik, hogy csak egyre nagyobb kockázattal lehet mások szellemi tulajdonjogát bitorolni. A szellemi tulajdont a törvény egyértelműen védi. Minden vállalatvezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha illegális szoftvert használ, illetve ha a szoftverek nyilvántartásánál nem tartja be a Számviteli törvény előírásait, akkor a cége működési biztonságát kockáztatja, és előbb-utóbb szembe kell néznie a jogi következményekkel. A nagyobb értékű büntetőügyek esetében a kártérítés megegyezett mértéke akár nagyságrendileg is nagyobb lehet a fentieknél, ez pedig már a cég működőképessége szempontjából is jelentős tényező." - mondta Sarlós Gábor.

A BSA tapasztalata szerint a gyorsan növekvő vállalatok hajlamosak átsiklani a szoftverlicencelés kérdései fölött. A szoftverek alapvető fontosságúak a vállalatok működésében, ezért életbevágó az eredeti licenccel rendelkező szoftverek használata. Csak ezek biztosítják ugyanis az ügyfelek és a munkatársak számára a szoftver teljes funkcionalitását és szolgáltatásait. A BSA illegális szoftverhasználat elleni eljárásokat kezdeményez, oktatási tevékenységet végez és jogszabály-kidolgozásra vonatkozó javaslatokat fogalmaz meg a világ 80 országában. A BSA és tagvállalatai minden évben dollármilliókat költenek arra, hogy felhívják a vállalatok figyelmét a szoftvergazdálkodás előnyeire és az illegális szoftverhasználat veszélyeire. Mindezek ellenére az elmúlt évben is számos szervezetnek kellett jelentős mértékű bírságot fizetnie az illegális szoftverhasználat miatt. 2007. szeptemberében jött létre például egy 2,3 millió euró (mintegy 600 millió forint) értékű kártérítési megállapodás a BSA és egy jelentős nemzetközi médiacég között. A BSA 2006-os Éves Jelentéséből részletesen megismerhető a BSA nemzetközi szintű, illegális szoftverhasználat ellen irányuló programja, amely magában foglalja az eljárási, az oktatási és irányelv kidolgozási kezdeményezéseket is. A jelentés a www.bsa.org oldalon tekinthető meg.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC Software/Mastercam, Corel, Famatech, Graphisoft, Microsoft, Mindjet Corporation, Monotype, Quark, Siemens PLM Software, SolidWorks, Symantec, Tekla és The MathWorks.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004