PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A technológiai iparág megnevezte azokat az országokat, amelyek nem védik megfelelően a szellemi tulajdont, és nem érvényesítik a szellemi tulajdont védő jogszabályokat
2008.02.11. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A BSA benyújtotta az USTR Különleges 301 Jelentésre vonatkozó ajánlásait

Washington D.C.  - A BSA (Business Software Alliance) ma a szellemi tulajdont létrehozó egyéb iparágakkal együtt megnevezett 51 olyan országot, amelyek nem teljesítik megfelelően a kreatív munkákat, közöttük a számítógépes szoftvereket is magukban foglaló szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kötelezettségeiket

 

A BSA az ajánlásait az IIPA (International Intellectual Property Alliance) által az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője (US Trade Representative) Susan Schwab részére benyújtott beadványban fogalmazta meg azokról az országokról, amelyeket az Egyesült Államok Különleges 301. Jelentésének tartalmaznia kellene. A Különleges 301. Jelentésről szóló rendelkezés előírja, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének irodája évente nevezze meg azokat az országokat, amelyek nem védik megfelelően és hatékonyan a szellemi tulajdont, vagy amelyek nem engedélyezik olyan amerikai cégek igazságos és méltányos piacra lépését, amelyek szerzői joggal védett termékeiknél érvényesítik a szellemi tulajdon védelméről szóló jogszabályokat.

"Az illegális szoftverhasználat továbbra is legnagyobb kereskedelmi akadályt jelenti a szoftveriparban, s közel 40 milliárd USD veszteséget jelent az iparág számára. Az iparágra gyakorolt hatását összesítve, az illegális szoftverhasználat világszerte kormányokat, helyi gazdaságokat és állampolgárokat foszt meg munkahelyektől és egy még virágzóbb helyi IT szektortól" - jelentette ki Robert Holleyman, A BSA elnök-vezérigazgatója.

A BSA részére nemrégiben készített tanulmány szerint az illegális szoftverhasználat globálisan 35 százalék, amelynek 4 év alatt történő 10 százalékpontos csökkentésével 141 milliárd USD-t meghaladó összeget lehetne a gyorsabb gazdasági növekedés által létrehozni, 600 000 új munkahelyet lehetne teremteni, és 24 milliárd USD további adóbevételt lehetne generálni világszerte.

"Kétségtelen, hogy a szellemi tulajdont védő jogszabályok nemzetközi szintű tökéletesítése közvetlen előnyöket fog létrehozni a helyi gazdaságok és kormányok számára" - tette hozzá Holleyman. "Valójában azok az országok fognak a legtöbbet nyerni az illegális szoftverhasználat visszaszorításával, ahol az illegális szoftverhasználat aránya közepes, illetve magas, mivel itt a helyi IT szektor meg fog erősödni, valamint ezek az országok általában véve erősebb globális kereskedelmi partnerekké fognak válni"

A BSA megbízásából egy független kutatási cég, az IDC által Az illegális szoftverhasználat hatásai 2008-ban címmel készített tanulmány 42 országot foglal magába, amelyek a globális IT költségek több, mint 90 százalékát adták 2007-ben. A BSA-IDC tanulmány elérhető az Interneten a www.bsa.org/idcstudy címen.

Az IDC úgy találja, hogy a legális dobozolt szoftverekre költött minden 1 USD mellett további 1.25 USD forgalmat jelentenének az olyan kapcsolódó szolgáltatások, mint a szoftver telepítése, a személyzet képzése, valamint karbantartási szolgáltatások nyújtása. Ezen előnyök legnagyobb része a helyi központú szoftverszolgáltató és forgalmazó cégeknél jelentkezik - s ez azt jelenti, hogy az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyök legnagyobb arányban az országon belül maradnak.

A BSA által 2007. májusában kiadott IDC kutatás becslései szerint a Magyarországon 2006-ban személyi számítógépekre (PC) telepített szoftverek XX %-a illegális szoftver volt. A BSA nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások (SME-k) felismerjék az illegális PC-s szoftverek kockázatait és jogkövetkezményeit.

"Az illegális PC-s szoftverek abból a szempontból lényegesek a vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások számára, hogy csökkenteni tudják az illegális szoftverek használatából fakadó jogi és üzleti kockázatot" jelentette ki John Gantz, az IDC Kutatási Vezérigazgatója. "A szoftver azonban egyedi a tekintetben, hogy képes értéket vinni más szektorokba is. Ily módon a politika alakítóinak jó okuk van arra, hogy lépéseket tegyenek az illegális szoftverhasználat csökkentéséért, mivel így tudják majd kihasználni az erős nemzeti szoftver és számítástechnika szektor gazdasági előnyeit. Egyértelmű, hogy az illegális szoftverhasználat visszaszorítása valós eredményeket hoz, amelyek valós emberek valós kihívásainak megoldását segítik."

A BSA arra bátorítja azokat a kormányokat, amelyek élvezni kívánják az illegális szoftverhasználat csökkentéséből fakadó gazdasági előnyöket, hogy tegyék meg a következő lépéseket:

1. Módosítsák a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségüket;

2. Erős végrehajtási mechanizmust alakítsanak ki a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;

3. Jelentős kormányzati forrásokat rendeljenek a problémához, beleértve a nemzeti IP végrehajtási egységeket, a nemzetközi együttműködést, valamint biztosítsanak több képzést a helyi tisztviselők számára;

4. Nyújtsanak több információt és gyarapítsák a nagyközönség ismereteit; valamint

5. Járjanak elöl saját példával azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik.

A www.bsa.org/idcstudy címen online elérhető új BSA-IDC tanulmány az illegális PC szoftverhasználat csökkentésével elérhető lényeges gazdasági előnyöket vizsgálja 42 országban. A kutatás középpontjában az IDC Illegális Szoftverhasználat Következmény Modellje (Piracy Impact Model - PIM) áll, amelyhez az IDC által készített, az IT szektor forgalmát és az illegális szoftverhasználatot a világ minden részén feltérképező piackutatás adatait, valamint a számítástechnikai szektor foglalkoztatottsági szintjeiről, illetve a számítástechnikához kapcsolódó adókról szóló egyéb információkat használták fel.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai nemzetközi szinten: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CA, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Corel, Dell, EMC, HP, IBM, Intel, McAfee, Microsoft, Monotype Imaging, PTC, Quark, Quest Software, SAP, Siemens PLM Software, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys and The MathWorks. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Autodesk, Graphisoft, Microsoft és Symantec, valamint az Apple, Avid, Bentley Systems, Monotype,Tekla és UGS.

Az IDC-ről

Az IDC a globális számítástechnikai, távközlési és technológiai felhasználói piacok vezető információszolgáltató, tanácsadó és rendezvényszervező társasága. A cég informatikai szakemberek, vállalatvezetők, és befektetők számára nyújt segítséget technológiai beszerzési és üzleti stratégiai döntéseik tényeken alapuló meghozatalában. Az IDC világszerte több, mint 90 országban dolgozó több, mint 900 elemzője globális, regionális és helyi szakértői segítséget nyújt technológiai és ágazati lehetőségekkel és trendekkel kapcsolatban. Az IDC stratégiai tanácsaival több, mint 43 éve segíti ügyfeleit fontos üzleti célkitűzéseik elérésében. Az IDC a világ élvonalbeli műszaki lapkiadó, kutatási és szakmai rendezvényszervező vállalataként ismert International Data Group (IDG) tagja. További információ: www.idc.com.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004