PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Több mint félszáz ország nem védi megfelelően a szellemi tulajdont, és nem érvényesíti kellően a szellemi tulajdont védő jogszabályokat
2008.02.22. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

A BSA is benyújtotta az USTR Különleges 301. Jelentésre vonatkozó ajánlásait

A BSA (Business Software Alliance) a szellemi tulajdont létrehozó más iparágakkal közösen 51 olyan országot nevezett meg, amelyek nem teljesítik megfelelően a kreatív munkákat, közöttük a számítógépes szoftvereket is magukban foglaló szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kötelezettségeiket. (Az országlista megtekintéséhez tekintse meg a www.iipa.com honlapot)

 

A BSA az IIPA (International Intellectual Property Alliance) által az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottja, Susan Schwab részére benyújtott beadványában fogalmazta meg ajánlásait azokról az országokról, amelyeket az Egyesült Államok Különleges 301. Jelentésének tartalmaznia kellene. A Különleges 301. Jelentésről szóló rendelkezés előírja, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottjának irodája évente nevezze meg azokat az országokat, amelyek nem védik megfelelően és hatékonyan a szellemi tulajdont, vagy amelyek nem biztosítják azoknak az amerikai cégeknek az igazságos és méltányos piacra lépését, amelyek fokozottan támaszkodnak a szellemi tulajdon védelmét.

"Az illegális szoftverhasználat jelenti továbbra is a legnagyobb kereskedelmi akadályt a szoftveripar számára, s globálisan közel 40 milliárd USD veszteséget hordoz az iparág számára. Az iparágra gyakorolt hatásokat összesítve, az illegális szoftverhasználat világszerte kormányokat, gazdaságokat és állampolgárokat foszt meg munkahelyektől és egy még virágzóbb helyi IT szektortól" - jelentette ki Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.

A BSA részére nemrégiben készített tanulmány szerint a globálisan 35 százalékos szoftverillegalitási arány 4 év alatt történő 10 százalékpontos csökkentésével - a gyorsabb gazdasági növekedés révén - 141 milliárd USD-ral lehetne növelni a gazdaságok teljesítményét, 600 000 új munkahelyet lehetne teremteni, és 24 milliárd USD további adóbevételt lehetne generálni világszerte.

"Kétségtelen, hogy a szellemi tulajdont védő jogszabályok létrehozása közvetlen előnyöket biztosít az egyes gazdaságok és kormányok számára" - tette hozzá Holleyman. "Valójában az illegális szoftverhasználat visszaszorításával azok az országok nyerhetik a legtöbbet, ahol az illegális szoftverhasználat aránya jelenleg közepes, illetve magas, mivel itt a helyi IT szektor megerősödése révén az országok gazdasági ereje és kereskedelmi pozíciója erősödik."

A BSA megbízásából egy független kutatási cég, az IDC által "Az illegális szoftverhasználat hatásai 2008-ban" címmel készített tanulmány 42 olyan országot ölel fel, amelyek 2007-ben a globális IT költségek több, mint 90 százalékát adták. A BSA-IDC tanulmány elérhető az Interneten a www.bsa.org/idcstudy címen.

A BSA arra bátorítja azokat a kormányokat, amelyek élvezni kívánják az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyöket, hogy tegyék meg a következő lépéseket:

1. Miután módosították a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket;

2. Továbbá erős végrehajtási mechanizmust alakítottak ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;

3. Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttműködést, valamint képzés révén biztosítsák a tisztviselők felkészültségét;

4. Nyújtsanak széleskörű információt a közvélemény részére;

5. Járjanak elöl saját példával azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik.

Az IIPA által a Kereskedelmi Főmegbízottnak a Különleges 301. Jelentéshez benyújtott országlista megtekintéséhez tekintse meg a www.iipa.com honlapot.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai nemzetközi szinten: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CA, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Corel, Dell, EMC, HP, IBM, Intel, McAfee, Microsoft, Monotype Imaging, PTC, Quark, Quest Software, SAP, Siemens PLM Software, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys and The MathWorks. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Autodesk, Graphisoft, Microsoft és Symantec, valamint az Apple, Avid, Bentley Systems, Monotype,Tekla és UGS.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004