PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
A BSA és az IDC tanulmánya szerint az illegális szoftverek arányának csökkentése jelentős gazdasági előnyöket biztosítana az Európai Uniónak
2005.12.08. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
London, 2005. december 8. - Az illegális szoftverek jelenlegi 35%-os arányának 10 százalékpontos csökkentése négy év alatt 155 000 új munkahelyet teremthet, az Európai Unió gazdasági teljesítményét 88 milliárd dollárral, a befizetett adók összegét pedig 25 milliárd dollárral növelheti - ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet ma hozott nyilvánosságra a Business Software Alliance (Üzleti Szoftver Szövetség, BSA).
 

Az International Data Corporation (IDC) által végzett független, világméretű kutatás azt is megállapítja, hogy az illegális szoftverek visszaszorítása lökésszerű ugrást adhat a számítástechnikai iparnak. Észak-Amerika mögött az Európai Unió rendelkezik a világ legnagyobb informatikai szektorával. Az iparág az EU-ban mára évi 311 milliárd dolláros szektorrá nőtte ki magát, ahol 365 000 informatikai vállalkozásban mintegy 2,5 millió informatikai alkalmazott dolgozik, és amely évente csaknem 268 milliárd dollárral gyarapítja az adóbevételeket. Az IDC előrejelzése szerint a számítástechnikai szektor akár 30 %-kal is nőhet 2009-ig, az illegális szoftverek arányának 10 százalékpontos csökkentése ezt a növekedést pedig akár 38 százalékosra is feltornázhatná.

 

A BSA megbízásából elkészített egyedülálló tanulmány (http://www.bsa.org/idcstudy) 70 országban vizsgálja az IT szektornak a gazdaság egészére gyakorolt hatását és azt, hogy az illegális szoftverek visszaszorítása és a szellemi tulajdon védelmének elősegítése milyen előnyökkel jár az egyes országok számára. 

 

Beth Scott, a BSA régióért felelős alelnöke a tanulmány kapcsán elmondta: "A számítástechnikai ipar és ezen belül a szoftver szektor a világon mindenütt a fejlődés motorja. Mégis, a mostani hatásuk csak töredéke annak, amit a szoftver szektor valójában ki tudna fejteni. Ahhoz viszont, hogy az Európai Unió országai maradéktalanul ki tudják használni a számítástechnikai ipar nyújtotta lehetőségeket, többet kellene tenni a szellemi tulajdon védelme érdekében az oktatás, a törvényhozás és jogszabályok betartatása terén. "

 

Azoknak az országoknak, amelyek élvezni akarják ezeket a gazdasági előnyöket, a tanulmány a következő 5 lépés megtételét javasolja:

 

ˇ         Tekintsék át és frissítsék országuk szerzői jogi törvényeit a Szellemi Tulajdon Világszervezet (World Intellectual Property Organization, WIPO) kötelezettségeinek megfelelően;

ˇ         A Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization, WTO) előírásaihoz illeszkedve hozzanak létre hatásos végrehajtási rendszereket, beleértve az illegális szoftvereket tiltó törvényeket;


ˇ         A kormányzat rendeljen forrásokat a probléma kezeléséhez, beleértve a nemzeti szellemi tulajdon védelmének megvalósítására, a határokon átívelő együttműködésre és a törvényalkalmazók felkészítésére, képzésére;

ˇ         Kerüljön a téma a közoktatásba és a köztudatba;

ˇ         A közszféra vállalja, hogy példát mutat és kizárólag legális szoftvereket használ.

 

Az Európai Unió az első lépést 2004. áprilisában tette meg, amikor elfogadta  az ún. "Szellemi jogok érvényesítése" direktívát, melynek célja, hogy a tagállamok számára eszközöket és útmutatást nyújtson a szellemi tulajdont létrehozó tevékenységek védelmére és támogatására. Mivel közeledik az életbeléptetés határideje (2006 április), ezért a BSA abban bízik, hogy a tanulmányban bemutatott előnyök arra ösztönzik az egyes kormányokat, hogy áttekintsék a szerzői jogot védő rendszereiket, szabályozásukat, párbeszédet folytatnak az adott iparágakkal és szakmai területekkel, és lépéseket tesznek a szerzői jog és a szellemi tulajdon védelmét szabályozó törvények megszilárdítására.

 

John Gantz, az IDC kutatási vezetője ehhez még hozzátette: "A kutatás révén számszerűsíteni tudjuk azokat a jótékony hatásokat, amelyeket az egyes országok a szellemi tulajdon fokozottabb védelme és a felvilágosító tevékenység révén elérhetnek. A kutatás megerősít minket abban, amit valójában mindannyian tudunk: az illegális szoftverek visszaszorítása hatásos eredményeket hoz."

 

"A szoftverek a világ szinte minden cégének termelékenységét és versenyképességét befolyásolják. Ezért is lett a számítástechnikai szektor a gazdasági fejlődés egyik motorja" - mondta Beth Scott. "Az Európai Unió tagállamai előtt remek lehetőségek nyílnak, mivel az említett EU direktíva határidejének közeledtével át tudják tekinteni szellemi jogi rendszereiket, és olyan törvényeket hozhatnak, amelyek egyben a szoftveripar pozitív hatásainak kihasználását is jelentik. Még a "kalóz szoftverek" arányának szerény és elérhető 10 százalékpontos visszaszorítása is hihetetlen értéket teremthet."

 

 

A BSA-ról


A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot, és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései által elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai nemzetközi szinten: Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, Intel, Internet Security Systems, Macromedia, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, The MathWorks és UGS. A BSA magyarországi tagjai: Adobe, Autodesk, Graphisoft, Microsoft, Symantec.

 

Az IDC-ről

 

Az IDC a globális IT és távközlési piac vezető információszolgáltató, tanácsadó és rendezvényszervező cége. Segítséget nyújt az informatikai szakemberek, vállalatvezetők és befektetők számára technológiai, beszerzési és üzleti stratégiai döntéseikben. Helyi, regionális és globális szakértelme folytán az IDC 50 országban dolgozó több mint 775 elemzője értékes információkat szolgáltat az aktuális technológiai és ágazati lehetőségekkel, trendekkel kapcsolatban. Fennállásának több mint négy évtizede alatt az IDC számos alkalommal segítette hozzá stratégiai tanácsaival ügyfeleit fontos üzleti célkitűzéseik eléréséhez. 

  kapcsolódó oldalak: letölthető dokumentumok:
  Háttéranyag
 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004