PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Indul a BSA NagyvizIT kampányának következő szakasza
2005.11.21. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

Budapest, 2005. november 19. - A Business Software Alliance NagyvizIT elnevezésű programja az elkövetkező hónapokban Budapesten és Pest megyében folytatódik. Az Üzleti Szoftver Szövetség szakértői várhatóan többszáz kis- és középvállalatot látogatnak meg a fővárosban és környékén. A látogatások célja, hogy a BSA szakmai segítséget nyújtson a cégeknek szoftverállományuk felmérésében, az esetleges illegális szoftverek felderítésében, valamint jogi és szakmai tanácsokat adjon szoftvergazdálkodásuk kialakításához. A látogatások megtervezésénél a BSA figyelembe veszi azokat a tapasztalatokat, melyeket a NagyvizIT első szakaszában, Győr-Moson-Sopron megyében tett szert.

 

A BSA NagyvizIT programjának első állomása Győr-Moson-Sopron megye volt. Az október közepe és november közepe között lezajlott, közel száz látogatás nyomán meglehetősen összetett kép rajzolódik ki a régió vállalatainak szoftvergazdálkodásáról. A cégek között vannak szoftver üzemeltetés szempontjából jól szervezett cégek, és vannak olyanok, melyek e tekintetben hagynak kívánni valót maguk után. A megkeresett cégek zöme pozitívan fogadta a BSA képviselőjének látogatását. Szinte mindegyikük rendelkezik a cég számítástechnikai rendszerével foglalkozó, dedikált személlyel, fő vonalakban ismerik a felelősségi kérdéseket, zömüknél az alkalmazottak írásos nyilatkozatban vállalták a szoftverek rendeltetésszerű használatát, és szinte mindegyikük vezet nyilvántartást a cégnél található számítógépekről. Több más területen viszont lényegesen kedvezőtlenebb a kép. A szoftvernyilvántartások száma és precizitása messze elmaradt a hardvernyilvántartásokétól, a preferált szállító kiválasztásánál szinte csak a beszerzési ár és kondíciók domináltak és a kereskedők szoftverekkel és azok licencelésével kapcsolatos ismeretei másodlagosak. Az alkalmazottak tényleges ellenőrzésére szinte sehol sem került sor és csak nyomaiban lehetett felfedezni az integrált szoftvergazdálkodás elemeit. Összességében az érzékelhető, hogy számos cégnél elindult egy pozitív, jogkövető, és a cég hosszútávú érdekeit felismerő folyamat, de hosszú út vezet még odáig, hogy a szoftvergazdálkodás átfogó szemléletté váljon Magyarországon.

 

 

A NagyvizIT program második állomására november 19-től kerül sor Budapesten és Pest megyében. A BSA ebben a régióban is több ezer levelet küldött és fog kiküldeni kis- és középvállalatok számára a szoftvergazdálkodással kapcsolatban. Ahogy a NagyvizIT név is sugallja, a bejelentkezés után a szervezet jogi és szoftverszakértője az értesítettek közül több száz céget látogat meg személyesen.


A látogatások elsődleges célja, hogy a BSA pontos képet alakíthasson ki a magyarországi kis- és középvállalatok szoftvergazdálkodási gyakorlatáról, segítséget és tanácsot nyújtson a szoftvergazdálkodás kialakításában, valamint az esetleges illegális szoftverek felderítésében. A látogatások során a szakértő a szoftvergazdálkodás elemeivel kapcsolatos kérdéseket tesz fel a vállalat vezetőinek, a válaszokat közösen értékelik, és együtt próbálják "diagnosztizálni", illetve "orvosolni" a cég szoftvergazdálkodásának esetleges hiányosságait. A jogtiszta szoftvereket használók, illetve a jogszerű szoftverhasználat gyakorlatát célként kitűző vállalatok a NagyvizIT program keretében is számíthatnak a BSA szakmai segítségére.


Ha azonban a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek.

 

 

Kirívó esetekben a szervezet kezdeményezheti az általa képviselt cégek szellemi tulajdonjogának jogi, illetve ha szükséges hatósági úton történő érvényesítését. A BSA mindenképpen azt tanácsolja, hogy az érintett cégek mérjék fel az illegális szoftverhasználattal járó jogi és egyéb kockázatokat, és legalizálják szoftverállományukat.
 
A várhatóan 2006. végéig tartó NagyvizIT programmal a szervezet a nyugat-magyarországi és budapesti állomásait követően az ország további régióit keresi fel. A BSA a NagyvizIT látogatások országos eredményét egy tanulmány formájában tervezi összegezni, amelyet meg kíván osztani a kormányzati és az igazságszolgáltatási szervekkel, valamint a sajtón keresztül a közvéleménnyel is.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004