PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Miben úszik a gyermekünk?
2010.10.26. életmód technológia/Dinax forrás: PeppeR
Tudjuk-e, milyen vízben úszik a gyermekünk? Hogyan lehet megelőzni, hogy az úszásoktatás után ne fertőzéssel érkezzen haza? Mit tudunk tenni azért, hogy se a saját gyerekünk, se a többiek ne betegedjenek meg uszodalátogatás következtében? Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyek a szülők fejében megfordulnak, amikor a legkisebbekkel babaúszásra járnak, nagyobb gyerekeik pedig úszásoktatáson és iskolai úszásórákon vesznek részt. Miközben az uszodai higiéné kérdését mindenki természetesnek veszi, meglévő jogszabályaink számos esetben elmaradnak a nyugat-európai szabályozástól, ráadásul a gyakorlat sok esetben – elsősorban a vélt költségmegtakarítás miatt – még az előírt szabályozás szintjét sem éri el. Szerencsére eddig olyan drámai példák nem merültek fel, mint amilyenekkel nemrég a Nemzetközösségi Játékokon résztvevő sportolók találkoztak.
 

Az Új-Delhiben nemrég lezajlott versenyeken számos probléma merült fel a versenyek helyszíneinek és a sportolók szállásainak higiéniás viszonyaival kapcsolatban. A váratlan körülmények különösen élesen sújtották a vizes sportok versenyzőit. Az úszóversenyek több résztvevője lett rosszul a futamok során, többen a versenyen vagy épp a versenyt követő sajtótájékoztatón emiatt nem is tudtak részt venni. Az elsősorban hányással, hasmenéssel, különböző gyomorbántalmakkal és légzési problémákkal kapcsolatban a hivatalos vizsgálatok nem mutattak ki a vízminőséghez köthető semmilyen problémát. Mégis, a sportolók helyszíni beszámolói a vízben található madárürülékről és tollról, bogarakról és a fertőtlenítésre használt klór túlzott beadagolásáról egyaránt szólnak. A szervezők mindössze egy dolgot, a szűrőrendszer meghibásodását ismerték el, azt követően, hogy az angol úszók egy része arra panaszkodott, hogy a medencében nem lehetett 2 méternél messzebb látni.

"Magyarországon az uszodába járó gyermekek szüleinek ilyen drámai módon megnyilvánuló fertőzésektől talán nem kell tartani." – mondta Diós András, a vízkezeléssel, ezen belül pedig a gyógy- és termálvizek fertőtlenítésével foglalkozó Dinax Kft. műszaki igazgatója. "Ugyanakkor számos, szinte már "megszokott" kellemetlen fertőzésnek és betegségnek, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás, a külső hallójárat-gyulladás, a különböző bőrbetegségek, az uszodaszemölcs vagy a hasmenés lehetünk szenvedő alanyai. Mindennek elejét lehetne venni azzal, ha szülőként tisztában lennénk az uszodára vonatkozó néhány alapvető higiéniai követelménnyel." – mondta Diós András.

Magyarországon közel 500 közfürdő - köztük gyógyfürdők, uszodák, tanuszodák és strandok - fogad vendégeket. Ha ehhez hozzászámítjuk az elmúlt években dinamikusan bővült wellness szállodák uszodáit, rengeteg olyan létesítmény van, amely gyermekeket is fogad, és akiknek egészségére – kitettségük miatt – különös gonddal kell figyelni.

"Miközben a technológia folyamatosan fejlődik, addig az elmúlt évek számos negatív tendenciát hoztak a fürdő-higiénia területén, ez pedig különösen a gyerekeket veszélyezteti." – véli Diós András. "A problémák a gépészet tervezésénél kezdődnek, itt gyakran alulbecsülik a tényleges igénybevételt, vagy megtakarítják az áramlás modellezésének költségeit. A megvalósítás során előnyben részesülnek az olcsóbb anyagból és technológiával működő megoldások. Mindennek tetejébe a folyamatos költségcsökkentési kényszer hatására az üzemeltető gyakran az olcsó anyagokat preferálja. Eközben senki nem azt tekinti, hogy hosszabb távon mit is lehetne megtakarítani például korszerűbb, hatékonyabb anyagok használatával. Erre jó példa az olcsónak tekintett klór fertőtlenítőszerként történő széleskörű használata, miközben a klórmentes technológia használata bizonyítottan hatásosabb és hosszabb távon megtérülő megoldást jelent. Pedig szerintem mind a felelősen gondolkodó uszodaüzemeltetőnek, mind pedig a felelősen viselkedő szülőnek az egészség megőrzését a pénztárca elé kellene helyeznie. Ehhez első lépésként a szülő annyit tehet, hogy mindenekelőtt meggyőződik az általa választott uszoda higiénés viszonyairól." – mondta Diós András.

Mire figyeljünk oda az uszodaválasztásnál?
Uszoda higiénés ABC

Szülőként már az uszoda szemmel látható részeiből is tudunk a vízkezelés alaposságára vonatkozóan következtetéseket levonni. Az alábbiakban megtalálja, mire érdemes odafigyelni egy uszoda kiválasztásakor:
Burkolat: A fal legyen tiszta, mosható (pl. csempe), tiszta és ép.
Csúszásmentes padló: Minden uszodában alapvető előírás, hogy a padozatnak csúszásmentesnek kell lennie. Éppen ezért, a „csúszásveszély” tábla kihelyezése értelmezhetetlen és szabálytalan! Ha valaki egy csúszásveszélyes táblánál balesetet szenved, biztosan megnyeri a kártérítési pert az uszodával szemben, aki a táblával elismerte, hogy a padozata (nem padlózata?) nem felel meg a szabványoknak. A padló felülete ezen kívül legyen nagyobb sérülésektől mentes és tiszta, ne legyenek rajta például hajszálak.
Cipővédő: Alapvető fontosságú, hogy az utcai cipős és a mezítlábas - papucsos útvonal elkülönüljön egymástól. A fürdőző térre cipővel ne lehessen bemenni, ha pedig gyermeket kísérünk, az uszoda biztosítson higiéniai cipővédő zacskót.
Elszívórendszer: A folyamatos levegőcsere és szellőzés nagyon fontos. A poshadt szag meghibásodásra utal.
Hőmérséklet: A levegő legyen kellemes meleg, hőmérséklete haladja meg a víz hőmérsékletét.
Lábmosó: Legyen működő lábmosó, mely teljesen elválasztja az uszodai teret a cipővel bejárható tértől.
Medence: A medence falán és alján ne legyenek lerakódások vagy zöldes, barnás foltok, mivel ezek algák jelenlétére utalnak, ez pedig a nem megfelelő fertőtlenítés következménye. A medence korlátok és lépcsők legyenek épek és tiszták.
Mellékhelyiségek: Tiszta és felszerelt WC-knek és mosdóknak kell rendelkezésre állniuk. A kötelező felszerelés részét alkotja a WC-papír, a folyékony szappan és a papírkéztörlő vagy az elektromos kézszárító.
Táblák: A látogatók tájékoztatását a megfelelő táblák szolgálják. Elvárható többek között az „uszodatér”, „az uszodatérbe utcai cipővel belépni tilos” és a „medencébe merülés előtt kérjük használja a zuhanyzót” felirat.
Takarítási napló: A naplót kötelező vezetni és a mellékhelyiségekben kifüggeszteni.
Takarítószemélyzet: Fontos érzékelnünk a jelenlétét. A padozaton lévő vizet ne a medence melletti rácsba (a túlfolyó vályú rácsába) tolja, mert így a padlóról minden szennyeződés a medencevízbe kerül. Úszómester: Az úszómester mindig legyen jelen és lépjen fel a helytelen magatartás ellen. Többek között ne engedje, hogy felnőttek fürödjenek a gyerekmedencében és figyelmeztessen a zuhanyozó használatára.
Víz: A víznek ne legyen erős klórszaga. Az erős klórszag nem a fertőtlenítés erősségére utal, hanem a klór sokszor káros reakciótermékeinek jelenlétére.
Víztisztaság: A víz szabad szemmel láthatóan is legyen tiszta, ne úszkáljon benne haj vagy egyéb szennyeződés, és ne legyen opálos. A víz átlátszósága akkor jó, ha víz alá merülve egy 25 m-es medencében majdnem ellátunk a medence egyik végéből a másikba.
Zuhanyzó: A zuhanyzó legyen tiszta, a csapok, csövek, csempék ne legyenek vízkövesek, penészesek.

Amennyiben a fenti lista több eleme nem teljesül, valószínűsíthetjük azt is, hogy az uszoda vízének minősége is kifogásolható, bár ennek paramétereit laikusként mi magunk feltehetőleg nem tudjuk ellenőrizni. Mindenesetre a víz tisztaságával, szagával, a higiénia hiányával kapcsolatos észrevételeinket mindenképpen tegyük szóvá akár az úszómesternek, akár a recepción. Panaszainkat beírhatjuk továbbá a vendégkönyvbe is, hiszen ezzel érhetjük el, hogy az esetleges problémák – akár szaksegítséggel is – megoldásra kerüljenek.

 




<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004