PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Szigorodó bírósági ítélkezés szerzői jogi ügyekben
2009.10.01. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
A Pest Megyei Bíróság szigorú ítéletet hozott egy szerzői jogok megsértése miatt zajlott büntetőeljárásban.
 

A Bíróság a rendszerinformatikusi végzettséggel rendelkező vádlottat 5 rendbeli – ebből 4 rendbeli üzletszerűen - szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének büntettében és 33 rendbeli szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségében találta bűnösnek és ezért 2 évi börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a Bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. A Bíróság ugyanakkor közel 600.000,- forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat.

A cselekmény jogi megítélése a korábbi gyakorlattal szemben határozottan szigorodik, melyet a mintegy 600.000,- forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzás és az 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 éves szabadságvesztés is jól tükröz. A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha a próbaidő időtartama alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtják az elítéltet.

A Bíróság mostani döntése - a BSA megítélése szerint - az ítélkezési gyakorlat egyértelmű szigorodását és a szerzői jogok megsértőivel szembeni határozottan erősödő megítélést tükrözi, ezzel pedig felhívja a figyelmet a jogsértések jogi kockázataira.

A magyar államot és a gazdaság szereplőit évente 100 milliárdos nagyságrendű kár sújtja az illegális szoftverfelhasználás következményeként. Ennek megfelelően kimagasló jelentőséggel bír, hogy Magyarországon csökkenjen az illegális szoftverhasználat jelenlegi 42%-os aránya, továbbá fokozottabban érvényesüljön a szoftverek oltalmát biztosító szerzői jogok védelme.

A BSA-ról bővebben
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Graphisoft, McAfee, Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004