PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Bankválság után biztosítói és lízingcég válság?
2009.04.23. pénzügyek/Scale forrás: PeppeR

Pedig lehet pozitív hozadéka is a válságnak

A pénzügyi válság kapcsán elsősorban a bankok szerepéről és az őket sújtó hatásokról esik szó, kevesebb figyelem fordul viszont olyan, pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságokról, mint a biztosítók és a lízingcégek.

 

"Ami a biztosítókat illeti, kétfelé érdemes bontani a szolgáltatásaikat" - mondja Szép Péter, a Scale Consulting ügyvezető partnere. "A biztosítási termékekről viszonylag könnyebben lemondanak az emberek, kivéve azokról, amelyeket kötelező fizetniük. Ez utóbbiak esetében, mint például a kötelező gépjármű felelősség biztosítás, nem érzékelni jelentős problémákat. Itt inkább a piaci érintettség (autóértékesítés visszaesése) jelent jelentősebb hatást. Ezeket a biztosításokat legtöbben, ha kell, "tűzön-vízen át" fizetik. A többi biztosításfajta esetében már más a helyzet. Sokan élnek például a halasztott fizetés, a felfüggesztés vagy az áthidaló hitel lehetőségével. Ahhoz, hogy egy, az eredeti szerződést módosító megállapodás létrejöjjön, mind a biztosító, mind pedig a biztosított erőfeszítést, kezdeményezőkészséget kell hogy tanúsítson." - mondta Szép Péter.

A Scale Consulting ügyvezető partnere szerint a lízing cégek közül elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe, amelyek magánszemélyek részére devizalapon történő autólízinget nyújtanak. Főleg ezeknek a cégeknek a partnereit fenyegeti, hogy partnereik egy része a devizaárfolyam változás, és adott esetben a lízingelő munkahelyének elvesztése következtében képtelenné válik a részletek törlesztésére, amit a cég számára csak tetéz az eleve visszaesett autóértékesítési forgalom. A mostani helyzetben a lízingcégek úgy tudnak helyzetükön javítani, azt stabilizálni, ha felülvizsgálják, és ha kell, racionalizálják az ún. backoffice tevékenységet, vagyis mindazokat a munkafolyamatokat, melyek nem kapcsolódnak szorosan az értékesítéshez. Akár a lízingcégek közötti erőviszonyokra, piaci arányaikra is hatással lehet az, hogy az egyes cégek meddig tudják ügyfeleiket finanszírozni, meddig tudnak a halasztott fizetésben, egyedi megoldások kialakításában partnerek lenni. Továbbá az is megfigyelhető a lízing piacon hogy jelentősen szigorodtak az igénybevételi feltételek.

"A válság egyik fontos hozadéka lehet viszont, hogy az ügyfelek a korábbinál kifinomultabbá válnak. Érdeklődőbbek, kezdeményezőbbek, jobban utána mennek a részleteknek. A nagy kérdés az az, hogy ez az érzékenység a válság után is megmarad-e. Ha igen, akkor ez a mentalitás módosulás lesz a válság egyik pozitív következménye" - vélte Szép Péter.

Az is látszik, hogy mind a biztosítók, mind pedig a lízingcégek helyzete és jövőbeni kilátásai elválaszthatatlanok banki kapcsolataik minőségétől. A tulajdonosi szinten meglévő kapcsolat lehetővé teszi a szinergiák kihasználását, az erős tőkeháttérben rejlő lehetőségek kiaknázását, míg az ilyennel nem rendelkező cégek könnyebben kerülnek nehéz helyzetbe.

Új fejleményként várható továbbá az is, hogy egyes, korábban háttérbe szorult társadalmi csoportok, például a nyugdíjasok a különböző pénzügyi szolgáltatók stratégiájának középpontjába kerülnek, ami a felelős gondoskodás és öngondoskodás révén ismételten a válság pozitív hozadéka lehet.

A magyar tulajdonú cégcsoportot alkotó Scale Consulting, Scale Solutions és Scale Research csoport tagjai a bankfejlesztési tanácsadás, az informatika és a piackutatás különböző területein nyújtanak a tervezéstől a megvalósításig terjedő támogatást, építve a szinergiák nyújtotta lehetőségekre. A csoport erejét a tagok egyéni és a közös szakmai tudása, a komplex problémakezelés képessége és az innovatív gondolkodás adja. A csoport ügyfélkörét a magyarországi és a közép-kelet-európai régió vezető pénzintézetei alkotják.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004