PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Egyre több számítástechnikai bolt eladója és üzletvezetője kell hogy szerzői jogsértésért feleljen
2009.02.09. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR

Növekszik az illegális szoftverterjesztés a kiskereskedelmi üzletekben.

A BSA örömmel üdvözli, hogy az elmúlt időszakban jónéhány számítástechnikai kiskereskedelemmel foglalkozó bolt alkalmazottja, illetve vezetője ellen indult büntetőeljárás. Alapos gyanú él arról, hogy ezeknél az üzleteknél illegálisan telepített, illetve "a gépen hagyott" szoftverekkel értékesítettek személyi számítógépeket. Az esetek tavaly szeptembertől indultak ugrásszerű növekedésnek.

 

A jogsértő tevékenység nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente többszáz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot és többezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat(1) A számítógépet vásárlók megtévesztése szintén hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az illegális szoftverhasználat változatlanul 7%-kal meghaladja az Európai Uniós átlagot, és az ingyen felmásolt szoftverekkel szinte lehetetlen helyzetbe kerülnek a legálisan működő kereskedők.

A BSA tapasztalatai szerint még ma sincs mindenki tisztában azzal, hogy az illegális szoftverterjesztésen ért vállalkozás vezetője és munkatársai egyaránt büntetőjogi, továbbá kártérítési felelősséggel tartozik az illegális szoftverterjesztésért. A felelősség alól az a bolti eladó sem mentesül, aki - ingyen vagy csekély térítés ellenében - "rajta felejti" az operációs rendszer vagy szoftver alkalmazás állítólagos tesztpéldányát a PC-n. Ráadásul a romló gazdasági helyzetnek már a kilátásai is jogsértő cselekedetekre sarkallhatnak számos számítástechnikai boltot. Ennek fényében nem meglepő, hogy a bűnüldöző hatóságok nagyobb figyelmet és fokozott aktivitást szentelnek a területnek.

Az elmúlt negyedévi látogatások ijesztő tendenciáról tanúskodnak, aminek oka valószínűleg a romló gazdasági helyzet. Miközben a jogsértő tevékenységet folytató boltok aránya hosszú éveken át stabilan 10%-15% között mozgott, ez - a BSA tagvállalataitól kapott információ alapján - 2008. szeptemberében ugrásszerűen megnőtt és a rákövetkező 3 hónapban 28, 39, majd 31%-ot ért el. A fokozott rendőrségi figyelem keretében végzett házkutatásokat követően számos esetben indult büntetőeljárás a szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt, illetve több szoftverfejlesztő jelentette be polgári jogi igényét a szoftverek jogosulatlan terjesztőivel szemben.

A rendőrségtől kapott információ szerint az elmúlt negyedévben - vásárlói bejelentés alapján - házkutatás történt többek között az alábbi vállalkozások boltjaiban:

Győri és Társa, Szombathely
ADK Media, Sopron
System-Line, Sopron
Nógrád SZESZÁM, Salgótarján
L&L Computer, Püspökladány
Vagyonvédelmi és Számítástechnika bolt, Püspökladány
Tronix, Debrecen
Beks Kft.,Debrecen
Modul-94 Bt., Hajdúhadház
3 py Computer, Nyíradony
ELRICO Bt., Hajdúnánás
TOMNET Bt., Hajdúnánás

Miközben az egész világot ellepik a bizonytalan gazdasági helyzetről szóló hírek, minden korábbinál világosabb, hogy mekkora szükség van az innovációra és a gazdasági lehetőségek kiaknázására. Az illegális szoftverkereskedelem azonban ennek pontosan az ellenkezőjét éri el: megakadályozza az egyes gazdaságokat abban, hogy kiaknázzák az új technológiákban rejlő előnyöket, csökkenti a szoftveriparág hozzájárulását a gazdasági fejlődéshez, és negatívan érinti az egyes országok gazdaságát és az adóbevételeket.

A BSA minden érintettet arra ösztönöz, hogy az illegális szoftverterjesztés megakadályozása és a jogkövető számítástechnikai vállalkozások védelme érdekében fokozottabb erőfeszítéseket tegyen a vásárlók és a számítástechnikai boltok tájékoztatására, és a jogtiszta szoftverekkel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztésére. A vásárlóknak is érdemes tudatosítaniuk, hogy csakis a jogtiszta szoftverek révén jutnak az elvárt maximális teljesítményt nyújtó eszközökhöz és részesülhetnek a szolgáltatások és támogatások teljes köréhez.

(1)Az említett gazdasági veszteségek a szoftver illegalitási arány 10% csökkenését veszik alapul, és adatai az IDC gazdasági hatástanulmányai alapulnak.

A BSA-ról
A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Sstems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systemes Solidworks Corporation, Embarcadero, Famatech, Graphisoft, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec, Tekla és The MathWorks.

 
<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004