PeppeR 21 PR Ügynökség
H-2092 Budakeszi, József Attila utca 137. | tel: (+36 23) 454-360 fax: (+36 23) 454-360
e-mail: info@peppepr.hu"...blog: PeppeR:sauce

híreink sajtószoba magunkról
<<ENGLISH
nyomtatás elküldés
keresés:

PeppeR blog

Pepper:Sauce
 
online PR szótár
szakirodalom
 
 
<< vissza
<< vissza a listához
Szabvány a jogszerű szoftverhasználat elősegítésére
2008.09.24. számítástechnika/BSA forrás: PeppeR
A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) bevezette magyar nemzeti szabványként a szoftvergazdálkodás nemzetközi szabványát. Szeptembertől már magyar nemzeti szabványként is hozzáférhető az ISO/IEC 19770-1. A vállalati szoftvereszköz-gazdálkodási folyamatok szabványnak való megfelelőségét igazoló tanúsítvány megszerzése nagyobb biztonságot nyújt a felelősen gondolkodó hazai cégek vezetőinek, ugyanakkor segíti az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítéseket.
 

Az MSZ ISO/IEC 19770-1 szabvány olyan nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló folyamatokat ír le, amellyel az igen bonyolult - és sok szakterületet, így a vállalatirányítást, az informatikát és a pénzügyet érintő - szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végezhető. A szabvány jelentősége abban rejlik, hogy alkalmazásával lényegesen átláthatóbbá és pontosabbá válik a szoftvertelepítések, licencek nyilvántartása, valamint egyéb kapcsolódó dokumentumok kezelése. A szabványnak való megfelelés így egyrészt lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mind a cégen belül, mind azon kívül bizonyítani tudják a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység törvényi előírások szerinti végzését, másrészt a szoftverek racionálisabb kezelésén keresztül jelentős megtakarításokat érjenek el.

A két évvel ezelőtt megjelent nemzetközi szabvány magyar nemzeti szabványként való bevezetése az MSZT, a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. együttműködésének eredményeként jött létre. A szabvány magyar nyelvű fordítását az IPR-Insights Kft. készítette elő, és a végleges szöveg az MSZT illetékes informatikai műszaki bizottságában folytatott egyeztetések alapján készült el. A nemzeti szabvány kiadását a BSA Magyarország támogatta, mint olyan kezdeményezést, amely elősegíti a felelős szoftvereszköz-gazdálkodás terjedését a hazai intézmények, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok körében, és amely kapcsolódik az illegális szoftverhasználat elleni tevékenységéhez.

A hazai gazdálkodó szervezetek irányítóinak, valamint a szoftvergazdálkodásért felelős vezetőknek a munkáját a most megjelent és várhatóan egyre szélesebb körben elterjedő szabvány abban is segíti, hogy csökkenti a működésük jogi és pénzügyi kockázatát, továbbá javítja versenyképességüket. Ezt az elvárást megerősítik azok a tapasztalatok, amelyek a szabványt alkalmazó országokban egyértelműen mutatják a kockázatok csökkenését és a versenyképesség javulását. További előny, hogy mostantól a szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert független féllel lehet tanúsíttatni, ami növeli a jogszerűen tevékenykedő cégek működési biztonságát is.

A BSA-ról

A Business Software Alliance (www.bsa.org) kiemelkedő szerepet játszik a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulásának elősegítésében. A BSA a világ kereskedelmi-szoftveriparág és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban bővülő iparágát képviselik. A BSA programjai a szerzői jogok védelmét, az informatikai biztonságot és az (elektronikus) kereskedelmet ösztönző oktatási és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos kezdeményezései révén elősegítik a technológiai innováció fejlődését. A BSA tagjai: Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Avid, Babylon, Bentley Systems, Centennial Software, CNC, Corel, Cyberlink, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Enteo Software, Famatech, Graphisoft, LINService, Mamut, Materialise Software, Microsoft, Mindjet, Monotype Imaging, O&O Software, Quark, Quest Software, Ringier-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff& Line, Symantec, Tekla és a The MathWorks.

Az MSZT-ről

A Magyar Szabványügyi Testület (www.mszt.hu) a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény értelmében a Magyar Köztársaság szabványügyi szervezete, amely köztestületként látja el a nemzeti szabványosítással összefüggő közfeladatokat. Nyilvántartott tagsággal és önkormányzattal rendelkezik a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelően. Az MSZT olyan szolgáltatásokat kínál a szabványosítás, a szabványinformáció, a műszaki előírások, a tanúsítás és a kapcsolódó képzések területén, amelyekkel hozzájárul a gazdasági növekedéshez, az innovációhoz és a tudástranszferhez. Szolgáltatásai kialakításában, fejlesztésében és korszerűsítésében szem előtt tartja, hogy ezek a szolgáltatások az üzleti élet és a gazdaság minden szereplőjének hozzáadott értéket nyújtsanak. Magyarországot az MSZT képviseli a nemzetközi és európai szabványügyi szervezetekben (ISO, IEC, CEN, CENELEC, ETSI). Az MSZT az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) teljes jogú tagja, ezért az általa tanúsított cégek az MSZT tanúsítványával együtt a világ több, mint 60 országában elismert IQNet-tanúsítványt is megkapják.

 


<< vissza a listához
min. képernyőfelbontás: 800x600 pixel    •    webdesign © epiteszforum.hu 2004